„При специализирана полицейска операция „Цигараджии", реализирана на територията на София и Варна, е задържана организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари". Това съобщи за Агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Групата е реализирала нелегален трафик на цигари в обем от над 22 000 000 къса през 2011 г. Със задържането на групата са предотвратени щети на държавния бюджет за над 8 милиона лева, по предварителни изчисления. Четирима души са задържани в София, а едни от групата е задържан във Варна. Шестият член на групата в момента е з затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми" - заяви министър Цветанов.

Министърът на вътрешните работи заяви за „Фокус", че единият от задържаните е именит митнически служител, уволняван от работа, но връщан от съда. Митничарят е известен с прякора „Фози" и се ползвал с определени политически протекции. Дали става въпрос за Георги Владимиров, който пое някой от каналите за контрабанда след ареста на Даниел Славов - Дидо Дънката от МВР не уточняват

Задържан е и крупен варненски бизнесмен. „Количеството контрабандни цигари, вкарани по схемата, са съотносими и съизмерими с количествата задържани цигари в промишлената зона на Варна от май 2011 г., както и с тези, задържани при специализирани полицейски операции в Герман, и в промишлената зона на Равно поле" - заяви министър Цветан Цветанов.

При обиските и арестите са открити множество мобилни телефони, като само в митническия пунктов началник са открити повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата - над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност. Процесуално-следствените действия продължават.