От днес стартира набирането на проекти за финансиране от фонд „Козлодуй" за дейности по повишаване на енергийната ефективност.

Част от средствата за намаляване на отрицателните последици за икономиката от спирането 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй се изразходват за повишаване на енергийната ефективност, подчерта Трайчо Трайков, цитиарн от news.bg.

Първият етап за предаване на проекти ще бъде финализиран до 31 март, а ако остане ресурс - до 31 август, съобщи той.

С парите от фонда за АЕЦ „Козлодуй" ще се финансират проекти в секторите енергетика, топлоенергетика, газоснабдяане (61,5 млн. евро безвъзмездно).

Също така ще се финансират проекти за изграждане на високоприоритетна проектна линия за енергийна ефективност в сгради общинска собственост в София, Вургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Русе (7,5 млн. евро безвъзмездно).
Ще се финансира и изграждане на такава линия за общински сгради в останалите общини, за което са предвидени 12, 5 милиона евро безвъзмездно.

За такава линия в сгради 100 % държавна собственост са предвидени 15 милиона лева безвъзмездно. Очакват се и проекти за такава линия за общинско учлищно осветление, за което са предвидени 10 милиона евро безвъзмездно.

3 милиона евро безвъзмездно ще бъдат отпуснати за проекти, допринасящи за енергийната ефективност или сигурността за снабдяването в секторите „Разпределение на електроенергия" и „Пренос на топлинна енергия".

Според икономическия министър още на първия етап ще се включат всички общини.