Националното сдружение на общините в Република България получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 2, 139 млн. лв. за изпълнението на проект за „Укрепване капацитета на НСРОБ и българските общини чрез сътрудничество с местните власти в Норвегия".

Основната цел на проекта е укрепване на институционалния капацитет и развитието на човешките ресурси в българските местни власти и НСОРБ чрез сътрудничество и трансфер на знания, опит и добри практики с Норвежката асоциация на местните и регионални власти. Партньорът от норвежка страна е организация с богат опит, история и множество примери за добри практики в сферата на местното самоуправление.

Специфичните цели на проекта се изразяват в изграждане на капацитет за развитие на ефективен диалог с централните власти, подобрена рамка и изграждане на капацитет за устойчиво и прозрачно местно финансово управление, както и разработване на ефективни форми на междуобщинско сътрудничество за предоставяне на обществени услуги.

Като добавена стойност на проекта може да се посочи непрякото положително въздействие върху гражданите на 264-те български общини, които ще получат по-качествени услуги в резултат от изпълнението на проекта и повишаване капацитета на местните власти.

Проектът се реализира чрез Програма BG11 "Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество", финансирана по Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г. Програмен оператор е дирекция „Оперативна програма „Техническа помощ" в Министерски съвет.