Ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отчита и трудната икономическа ситуация на  голяма част от земеделските производители, вследствие на което намали с 0,01 лв./кубик гравитачно подаваната вода за напояване и фиксира максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите на 0.02 лв/куб. метър. Освен това, екипът на МЗХ смята, че след предприемане на съответните мерки за оптимизиране дейността на доставчиците и прилагането на правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България, за следващите сезони ще се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода, съобщават от пресцентъра на аграрното ведомство.

Като допълнителен аргумент за намалениетоэ от министерството уточняват, че един от основните приоритети на правителство е възстановяването на поливното земеделие в страната, което е заложено и в правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България.

Съгласно разпоредбата на Закона за сдруженията за напояване, министърът на земеделието и храните ежегодно определя със Заповед цената на услугата "водоподаване за напояване", която се публикува и в "Държавен вестник". Комисия, назначена от МЗХ е разгледала обстойно предложенията на държавните дружествата и структурите, предлагащи тази услуга.

През последните няколко години цената на водата за напояване е била повишавана или е оставала на една и съща стойност. Няма съществена промяна и на поливните площи: при налични изградени поливни площи 7 471 131 дка към 2000 г., годни са  5 417 000 дка, а  реално се поливат около 450 000 дка. По ниската цена на водата ще е стимул за ползвателите да разширяват поливните територии и да отглеждат повече поливни култури.

Към момента на територията на страната има съдебно регистрирани и работят 92 сдружения за напояване, които стопанисват общински или държавни хидромелиоративни съоръжения. Сдруженията поливат средно около 65 000 дка площи при чувствително по-ниски цени на поливната вода.