60 000 пътници по-малко са се возили в автобусите на „Градски транспорт" през юни тази година, в сравнение със същия месец на 2011 г.
Това съобщи за в. „Черно море" изпълнителният директор на общинското предприятие Веселин Михайлов. Причината за масовия отлив на пътници е икономическата обстановка. Освен това мнозина варненци предпочитат да вървят пеша или да се возят на велосипед.

В кризата с цените на горивата варненци масово сменят личните си автомобили и автобусите от обществения транспорт с велосипеди, показа проверка на „Черно море". Специализираните магазини отчитат ръст на интереса от страна на клиентите. Масовите велосипеди са с цени между 120 и 200 лв. Детските струват средно 150 лв.

За манията по придвижването на две колела свидетелства и полицейската сводка. През уикенда само в рамките на един ден бяха откраднати шест велосипеда във Варна.

Миналата седмица от „Градски транспорт" бе пратено писмо до местните власти с предложение за актуализиране на цените на билетите. В писмото се предлага още пенсионерските карти да се увеличат от 2 на 5 лв. и доплащането им за 2012 г. да се върне на ниво 35%, а не както бе намалено от 1 януари на 25%. Очакваме отговор на писмото, за да разрешим проблемите, които не са никак маловажни, обясни Веселин Михайлов.

Цената на горивото върви непрекъснато нагоре, а стойността на билетчето за автобус не е променяна от 2008 г., каза изпълнителният директор на „Градски транспорт". Експерти от транспортния сектор не се наеха да прогнозират какво би станало с броя на пътниците, ако билетчето за автобус поскъпне и стане 1,40 лв., както писа миналата седмица „Черно море".