На заседание на Министерски съвет днес, правителството прие предложения за промени в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки. Промените засягат прякото  прилагане на нови механизми на работа и източници на данни, които не са съществували през 2006 г., подобряване на изпълняваните дейности, облекчаване на натоварването върху търговците, задължени да предоставят статистически данни.

С цел намаляване на административните затруднения върху Интрастат операторите, прилаганият разрешителен режим за освобождаване от подаване на месечни декларации ще бъде заменен с уведомителен.

Отпада и задължението за повторно уведомление в случай на осъществяване на търговска дейност през периода на неподаване на Интрастат декларации.

Значително се съкращава периодът за представяне на коригиращи данни по инициатива на Интрастат оператори - от максимум 16 месеца до 3 месеца.

Според Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки, задължени да предоставят данни по системата Интрастат са лицата, регистрирани по ДДС, които осъществяват търговия със стоки от Общността в годишни обеми над установените прагове за деклариране. Лицата, които са под праговете, не са задължени да предоставят информация.

Очаква се промените в закона да влязат в сила от 1 октомври 2007 г.