АЕЦ „Белене" ще го има, защото е намерен стратегически инвеститор, обяви премиерът Бойко Борисов за News.bg след среща с Академичния съвет на Техническия университет по случай 65-годишнината на висшето училище. Той уточни, че става дума инвеститор от Бавария.

Министър-председателят обясни, че следващата или по следващата седмица ще каже каква ще е ситуацията. Борисов не пожела да посочи името на инвеститора, но каза още, че тази седмица негови представители ще бъдат в България, за да се обсъдят подробности около участието в строежа.

Бойко Борисов смята, че в бъдеще ще има работа за инженерни специалности, тъй като страната ни се е заела с участието в „Южен поток", евентуално в „Набуко", плюс АЕЦ "Белене". „Говорим за втора атомна централа. Кой ще я строи? Имаме ли такива инженери, техници и заварчици?", попита премиерът.

По повод появилата се информация, че Русия и Гърция ще излязат с общо становище за Бургас-Александруполис премиерът бе категоричен, че трябва да се изчака екологичната оценка.

"Няма как екологичната оценка да бъде положителна. Няма кой да докаже, че в този малък залив няма риск от разлив", коментира министър-председателят. Освен това, по думите му, петролопроводът минава през защитени територии по НАТУРА.

Как ще изсечем гората, за да мине петролопровода, попита Бойко Борисов.

По повод коментари на опозицията, че Бургас-Александруполис ще е толкова опасен, колкото и тръбите на Нефтохим, Борисов заяви: „Нефтохим е построен."