100 ревизии, извършени на търговци на зърно в Североизточна България от НАП Варна до края на септември, приключиха с ревизионни актове, съобщава moreto.net.

Допълнително установените задължения към бюджета са в размер на 39 милиона лева. Размерът на разкритията при търговците на зърно ги нарежда на второ място при ревизирането на рисковите браншове, като най-голям е размерът на допълнително установени задължения при търговците на едро - 71 милиона лева.

От НАП Варна напомнят, че в края на ноември изтича срокът, в който търговците на зърно, регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, трябва да свържат своите касови апарати с приходната агенция.

След изтичането на този срок НАП Варна ще започне масови проверки на търговците със зърно в цяла Североизточна България, за да установи спазени ли са законовите изисквания. Ако някой от тях извършва търговия на зърно след края на ноември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът му да бъде запечатан.