През изминалата седмица мобилни екипи от дирекция „Контрол" при ТД на НАП Варна извършиха 113 проверки във Варна и Североизточна България, за да установят отчитат ли търговците извършените продажби след 17 часа и в късните вечерни часове, съобщи Днес+.

Обект на проверките са били заведения за обществено хранене, питейни заведения, денонощни магазини за хранителни стоки и др. По време на проверките данъчните са установили, че търговци, които са проверявани през деня и са издавали касови бележки, в късните часове на денонощието не маркират на фискалните устройства извършените продажби.

При извършените проверки на 20 търговски обекта във Варна са съставени 17 акта за установяване на административно нарушение - неиздаване на касов бон. В региона са проверени 93 обекта, а броят на съставените актове за неотчитане на извършените продажби е 27.

Освен наложените парични глоби за неиздаване на касов бон, всички търговци, на които са съставени актове, трябва да свържат предсрочно касовите си апарати с НАП. Причината за предсрочната връзка с приходната агенция са направените промени в Наредба Н-18, влезли в сила от 19 август 2011 година.

Засиленото присъствие на данъчните инспектори и проверките в Североизточна България ще продължат до края на годината, включително и в почивните дни.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки жителите на Варна могат да подават в териториалната дирекция, а така също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .