Шри Ланка, Индия, Кения, Индонезия, Малави и Руанда, на които формират над 50 на сто от световния пазар на чай, обявиха създаването на Международен форум на производителите на чай (International Tea Producers' Forum).

Да участват в организацията със статут на наблюдатели са поканени и най-големите потребители на продукта, като Китай и Иран, събощава Agence France-Presse.

Както заяви министърът на селското стопанство на Шри Ланка Mahinda Samarasinghe), държавите износителки се опитват да създадат подобна организация в течение на 80 години.

Първата задача на форума се очаква да бъде борба за повишаване на търсенето и стойността на тази стока. Защото, както отбелязаха някои от участниците във форума, сега чаят в Шри Ланка струва по малко от отколкото горещата вода в чашата.

Световните цени на чая е около 2,5 долара за килограм, като година по-рано стойността на стоката бе 2,84 долар за килограм.

Участниците в чаевия картел имат намерение да въведат квоти за производство и продажба на тяхната продукция, подобно на страните от ОПЕК .