Няма как да бъде върната или да бъде коригирана цена, утвърдена с решение на ДКЕВР поради политико-социални искания. Това може да стане единствено и само с образуване на нов регулаторен преглед. Това каза пред агенция "Фокус" Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикациите.

По думите му - практика е в много от частните дружества да има отстъпки и бонуси за коректни клиенти, но в рамките на утвърдената норма от 4-5 %.

"Но по отношение на такива драстични изменения - решение за неприлагане на утвърдена цена, е просто абсурдно да се коментира. Не трябва да се пропуска и по-важният анонс от изказването на министър Димитров във връзка с проблеми по доставка на газа за 2010 година, коментира Терзийски.

Ако топлофикационните дружества в сегашния момент реализират за четвърта поредна година отрицателни финансови резултати, разбирате, че няма как да влязат в този критичен период - 2010 година с обновена, подобрена или поне запазена на същото ниво технологична възможност за работа било то и с алтернативни горива при проблеми с доставката на основното гориво", посочи той.

Терзийски каза, че още през октомври във връзка със скока на цената на природния газ от асоциацията са предложили вариант да бъдат компенсирани директно потребителите през т.нар енергийни помощи и да не се променя цената за краен клиент. По думите му - основният проблем е политиката по доходите в България.

Това е поредна година, в която дружествата работят на загуба, вменена чрез държавен орган. На входа и на изхода всичко се определя от държавата, каза той.

По думите му - основните проблеми, изнесени в медиите във връзка с дължими суми на абонатите за януари, са в София и в Пловдив. Не сме информирани за проблеми с дължимите суми за януари в други градове, обясни Терзийски.

Припомняме, вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че януарското поскъпване се отменя за софийската топлофикация тъй като тя е собственост на държавата. Увеличението на парното за софиянци от първи януари отпада. Повишението на цените от ДКЕВР бе с 18,7%.