Министърът на екологията Светлана Жекова забрани изрично използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1" в Добруджа.

Въпреки това уточнение възможностите за проучване пред Парк Плейс Енержи Корп остават отворени.

Решението на ведомството за проучване на възможностите за добив на газ там предизвика силно гражданско недоволство и протести. Срещу него се обявиха и от БСП. и от ПП "Зелените".

Според природозащитниците, тези допълнителни мерки и ограничения към инвеститора гарантират чистотата на водата на цяла Добруджа и Варна. Миналият четвъртък представители на Зелените и министъра се срещнаха за съгласуване на рискови дейности на "Парк плейс енерджи" в Добруджа.

"Така на възможно най-ранен етап инвеститорът ще бъде ограничен да не използва въглищна газификация, фракинг и CBM технологии, създаващи риск за водоносния хоризонт. В също време инвеститорът би могъл да прилага конвенционални методи за добив и проучване на газ, които са безопасни за здравето на хората и за природата", обясняват "Зелените", пише Дневник.

От еко-ведомството информират, че с корекциите се допълва текста на т. 2 от условията на Решението и се добавя нова т. 7. Допълненията към условията са следните:

- категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/ неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя;

- възложителят трябва да предостави и информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на Блок "1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони.

Договорът е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енержи Корп" през април 2014 г.