Най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт, който да носи добавена стойност за държавата, каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в срещата с ръководството на Източната комисия на германската икономика, цитиран от кореспондента на БНР в Берлин. Срещата е в рамките на работната визита на премиера в Германия.

Премиерът отбеляза пред представителите на бизнеса, че тази година министърът на икономиката има задача да направи всичко необходимо, за да увеличи броя на инвестициите. Същевременно Борисов подчерта, че има огромен натиск върху държавата за инвестиции в "зелена" енергия. Той обясни, че се е наложило втори път да се променя закона, защото атаките са за проекти за милиарди евро. Борисов предупреди немските инвеститори да не очакват от правителството да подписва нови договори за изкупуване на зелена енергия, още повече че България вече е изпълнила квотите за 2020 година за производство на "зелена" енергия.

Той допълни, че това, което би било най-интересно за България, е биомасата, тъй като сме единствената държава в Европа, в която са се увеличили горите. „Ние и в момента сме първенци в производството на зелена енергия. Но трябва да ни разберете: понеже всичко това отива на електромера на българския гражданин, към казал до тук, квотите са ни пълни", каза премиерът.

Той каза още, че е започнато строителството на нови 2000 мегавата мощности. „Разбира се, инвеститорите нямат вина Тези, които са правили преди време законите, сега са ни обрекли на това състояние, защото все още технологията не е такава, каквато ни се иска", коментира министър-председателят, цитиран от радио Дарик.

Премиерът изрази убеждението си, че през 2017, 2018, 2019 година технологиите ще напреднат, ще може произведеният ток от слънце или вятър да бъде „събиран, разформиран и след това използван".

28 процента растеж на износа от България към Германия през 2011 година, със 7 на сто ръст на стоките, които Германия внася в страната ни през миналата година. Тези данни посочи Борисов и обясни, че преди година и половина българското правителство е имало два пътя за развитие на страната. „Единият път е: вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент отиваш при канцлера Меркел и казваш аз закъсах, дай малко пари. Защото на другите места ще те върнат, но в Германия за радост все още не връщат. Малко повече се мръщите напоследък, но не връщате. Другият път е да си подредим държавата", обобщи премиерът.

„България има най-ниските данъци в Европа и нямаме никакво намерение да ги увеличаваме. Това е ангажиментът, който сме поели пред българския народ и правителството ни ще продължава да поддържа строга финансова дисциплина. Няма логика, обаче, недисциплинираните страни-членки на ЕС да бъдат подпомагани от европейската икономика с намаляване процента на държавно съфинансиране, а ние да кофинансираме с 20% средствата по европрограмите", обобщи министър-председателят Бойко Борисов в приветствието си към участниците в срещата, цитиран в разпространено до медиите съобщение от Правиотелствената информационна служба.

Според Борисов нищо добро не очаква Европа, ако работи с подобни антиикономически механизми. Защото тези мерки не само, че няма да доведат до растеж, но и ще толерират недисциплинираните и изостанали икономики. По думите на премиера, ако България бъде подкрепена в искането си да бъде намален процентът за кофинансиране по европейските програми с поне 5%, това ще освободи около 500 млн. лв. ресурс от бюджета на държавата. Министър-председателят заяви още, че разчита на подкрепа в това отношение и от страна на германския бизнес, тъй като това би бил реалният стимул за дисциплинирана страна като България.

Той сподели пред представителите на бизнеса, че на страната ни се отразяват проблемите, които имат съседните страни. В същото време България е дисциплинирана и изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт.

Председателят на Източната комисия на германската икономика Екхард Кордес заяви, че за 2011 г. българският износ за Германия е нараснал с 28% спрямо предходната година, а немският за България е по-висок с 7%. „Българските продукти срещат все по-голямо одобрение сред немските потребители. Инвеститорите се нуждаят от добър климат, за да влагат своите средства и в България виждаме все по-добро развитие в тази посока", подчерта той.