От ОПЕК заявиха, че за момента не се обсъжда провеждането на спешно заседание за промяна на дневните добивни обеми, въпреки че цената се понижи рязко с над 20% за последния месец. Вчерашното рязко покачване в цената не петрола е в следствие на новината, за евентуален твърд отказ на Иран да прекрати ядрената си програма.

Най-рязкото понижение на цената на нефта за последните 15 години, от $78.40 за барел в средата на юли до под $60 за барел в началото на тази седмица, накара президентът на ОПЕК Едмунд Даукору да заяви: „Нещо трябва да се направи, за да се успокои цената".

Официалните лица от ОПЕК са изтъкнали, че се водят разговори свързани със състоянието на пазара за последното понижение на цената, но все още не са взети решения за налагане на спешни мерки. Когато един ден дойде времето да се съкрати дневното производство на картела, по-сериозно внимание ще бъде отделено на най-големите производители и износители от ОПЕК Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ.  

Правителствата на изброените страни обаче не бързат да изискват ограничителни мерки, тъй като според странични източници, желаят да видят цената на петрола малко под $60 за барел. Според министъра на петрола от Кувейт, с цена от над $61-62 за барел, ОПЕК едва ли ще предприеме мерки за намаляване на дневния добив. Миналата седмица, петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Нами, също обяви ниво от $62 за барел, като „доста приемливо".

Това негово изказване беше подкрепено от други две страни-членки Либия и Катар. Цените вчера се покачиха и в следствие на коментарите на президента на ОПЕК Даукору, които бяха разбрани от пазара като сигнал за понижение на добивните обеми през декември.

Последната среща на ОПЕК беше на 11 септември, когато цената на петрола беше достигнала ниво от $66 за барел. Тогава беше взето единодушно решение да се запази производственото ниво на 28 млн. барела дневно. От друга страна анализатори не прогнозират свикване на спешно заседание на ОПЕК поне докато трае празничния месец Рамадан за мюсюлманите до края на октомври.  

От картела многократно отбягваха поставянето на таргет ниво за цената на суровината, но някой петролни министри отбелязаха предпочитаното от тях ниво. От Иран заявиха, че цената на петрола не трябва да се задържа дълго под $65 за барел. Междувременно Даукору е споделил, че се очаква доставките на петрола да превишат търсенето с 1.8 млн. барела дневно през второто тримесечие на 2007 г. и „нещо трябва да се направи".