Договореният по-евтин газ с Русия трябва да се усети и от потребителите, това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев на днешното заседание на Комисията.

Припомняме, при посещението си в Русия Делян Добрев договори намаляване на доставките на газа за България с около 11%, а страната ни се задължи да изплати всичко, което е произведено до момента от руска страна за АЕЦ „Белене", предадве репортер на News.bg

„Трябва да се премине съответната процедура, но всички с нетърпение очакваме на входа на газопреносната система да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички българи.", подчерта Семерджиев. Договорените по-евтини доставки според него трябва да се отразят върху крайния потребител възможно най-бързо. Не по-късно от 1 юли потребителите трябва да почувстват поевтиняването на газа.

Според председателя на ДКЕВР напълно е възможно от 1 юли парното да поевтинее с между 5% и 7 %, като най-осезаемо ще е това намаление върху топлата вода. Ангел Семерджиев очаква намалението да се запази и до зимата, но в зависимост от това дали няма да има резки изменения в цената на петрола на световните пазари: „Аз не споделям драматичните очаквания за високи цени на газа и на петрола на световния пазар.", каза още Семерджиев.

Той коментира и готвените законодателни промени в ежемесечно отчитане на парното, като според него това е положителна стъпка: „Това ще доведе до повече разходи, но в общия случай това е по-добрият подход, тъй като се създава доверие в самите клиенти на топлоснабдителната услуга.", смята Ангел Семерджиев. Потребителите би трябвало да избират начина на отчитане - на тези, които предпочитат да им се отчита всеки месец би трябвало да им се даде тази възможност, категоричен бе той. В края на май най-вероятно ще стане ясно с колко може да поскъпне и тока.

Исканията на дружествата са същите, които бяха обявени от тях в пресата преди един месец. Тогава се говореше за скок с около 10%. „Чакаме конкретните им данни, за да имаме конкретни аргументи, когато определяме цената към 1 юли - точно защо и как сме ограничили признаването на много от разходите им.", посочи Семерджиев.

НЕК иска поскъпване на тока с 18%, но Семерджиев обясни, че това искане на националната ни компания едва ли ще бъде удовлетворено. Няма да се удовлетворят и искания процент от другите ел. дружества в скок на тока.

Припомняме, че от началто на годината няколко пъти вече се е дискутирала темата за поскъпването на електроенергията, като увеличение от 10% до този момент е единственато по-сериозно дискутирано