Немската опозиция заяви, че е постигнала споразумение с управляващата коалиция на канцлера Меркел относно дискусията за Европейския фискален пакт и за Европейския стабилизационен механизъм (ESM фонда). Очаква се вота в Бундестага по одобрението на Европейския фискален пакт и за ESM фонда да стане факт на 29-ти юни.

От немската опозицията заявиха, че е постигано разбирателство относно мерките в подкрепа на икономическия растеж и разбирателство относно т.н. Структурни фондове в подкрепа на по-добър икономически растеж.

В замяна на подкрепата на опозиционните немски партии в Бундестага за ратификацията на Европейския фискален пак и ESM фонда, управляващата коалиция на канцлера Меркел се съгласила на исканията на опозицията немското правителство на подкрепи идеята за европейския данък върху финансовите транзакции, както и мерки за повишение на слабите икономики от Еврозоната.

Парламентарният лидер на управляващата немска коалиция център-дясно в Бундестага - Каудер каза, че постигнатото споразумение относно Фискалния пакт и ESM фонда е добър сигнал за Европа. Той обаче отново подчерта, че няма да има споделяне на дълговата отговорност в Европа (т.е. mutualisation of deb) и че немските управляващи отхвърлят идеята на опозицията за създаване на т.н. Европейския съвместен дългов фонд (т.н. Eurozone debt redemption fund).

Междувременно агенция Reuters оповести текста на предварителното споразумение между управляващи и опозиция в Германия свързано с данъка върху финансовите транзакции, като според него ще се обмисли налагане на данък върху финансовите транзакции при търговията с акции, дългови книжа, инвестиционни пакети акции, дериватни финансови инструменти и търговията с валути. Според това споразумение, Германия желае Европа да подготви общ закон за данък върху финансовите транзакции до края на 2012г., след което да бъде последван от конкретни национални закони в тази посока.