Основната немска опозиционна партия - Социал-Демократическата партия (СДП) в крайна сметка се очаква да подкрепи по-късно днес ратификацията на ESM постоянния европейски спасителен механизъм и Европейския фискален пакт при гласуването в Бундестага.

По-рано днес от СДП заплашиха, че може да поискат отлагане на този важен вот с оглед промените около ESM фонда одобрени по-рано днес на срещата на лидерите на Еврозоната в Брюксел (най-вече в частта в която ESM фонда ще може да интервенира на европейския дългов пазар (вторичен дългов пазар и дори на първичния пазар - директни покупки при провежданите дългови аукциони) - купувайки суверенни дългови книжа на страни като Испания и Италия и след като беше договорено ESM фонда да може директно да рекапитализира европейските банки след като до декември месец бъде създаден Европейски банков надзор на първо време в лицето на ЕЦБ).

"Аз предполагам, че решението ще бъде взето тази вечер, въпреки някои трудности", каза Франк-Валтер Щейнмейер - висш лидер на СДП преди репортери преди малко.

По план, дебатите в Бундестага за ESM фонда и Европейския фискален пакт ще стартират в 18:00ч., като се очаква самото гласуване да бъде около 21:00ч. Гласовете на депутатите от СДП са много важни при този вот, тъй като за да е валидна ратификацията на ESM фонда и на Европейския фискален пакт са нужни 2/3 от гласовете в Бундестага.