Немският Конституционен съд ПОЗВОЛИ ратификацията на законите за Европейския спасителен механизъм (ESM фонда) и Европейския фискален пакт от страна на немския президент, но постави определени условия.

Според Съда, Германия трябва да осигури, че немските задължения към Европейския постоянен спасителен механизъм (ESM фонда) НЯМА да надвишат 190 млрд.евро без одобрението на Долната Камара на немския парламент (Бундестага). (Настоящият лимит на размера на ESM фонда е от 500 млрд.евро).

Конституционният Съд на Германия също така обяви, че и Долната и Горната Камара на парламента (Бундестаг и Бундесрат) трябва да бъдат информирани относно взиманите решения (при харченето на средствата) от страна на ESM фонда.

Съдът също така ОТХВЪРЛИ жалбата подадена в края на миналата седмица от немски депутат от управляващата в Германия коалиция (Петер Гаувейлер) относно одобрената от ЕЦБ миналия четвъртък нова OMT програма за покупки на суверенни дългови книжа на закъсали в дългово отношение страни от Еврозоната.

Бел.р. Като цяло това беше очаквано решение на Конституционния съд, като дори на пръв поглед допълнителните условия които съдът постави относно ESM фонда не изглеждат чак толкова тежки.

С това днешно свое решение, най-висшият немски съд ОТХВЪРЛИ опитите за отлагане ратификацията на закона/договора за ESM фонда и този за Европейския фискален пакт от страна на немския президент Йоахим Гаук.

Така сякаш се премахват въпросите около два от ключовите елементи на планът за справяне с дълговата/икономическа криза на Еврозоната и се павира пътя за оперативното скорошно стартиране на Европейския постоянен спасителен механизъм (ESM фонда), което би позволило този фонд да осигурява голяма по размер финансова подкрепа за силно задлъжнелите икономики в региона.

Все пак Съдът определи няколко условия свързани с работната на ESM фонда, като подчерта, че неговия лимити (лимита на участие на Германия в него) трябва да бъде в съвместимост с Немският основен закон известен като 'Grundgesetz'.

Съдът отхвърли шестте основни молби искащи временно отлагане на ратификацията на законите за ESM фонда и Европейския фискален пакт. Но окончателната "присъда" на Конституционния съд базиран в Карлсруе относно законосъобразността на двата нови европейския механизма се очаква да стане факт през декември месец. Според анализатори обаче, днешното отхвърляне по 6-те основни молби предполага и същността на окончателното решение на Съда в края на годината.

Като цяло Европейския механизъм за стабилност (ESM) и Европейския Фискален пакт са доста спорни в цяла Европа, тъй като те представляват дълбоко и постоянно отказване от принципа на национален суверенитет в областта на бюджетната политика на всяка страна-члена на Еврозоната. Фискалният пакт ограничава правата на отделните страни-членки да повишават своя бюджетен дефицит, позволявайки многостранно наблюдение от Европейската Комисия и останалата част от Еврозоната.

ESM фонда от своя страна предвижда създаването на Фонд в размер на 500 млрд.евро (+200 млрд.евро вече ангажирани по спасителните програми за Гърция, Ирландия и Португалия от EFSF настоящия временен фонд), чрез който да се оказва финансова спасителна помощ за отделните страни-членки в Еврозоната. Последното доведе до широко разпространени страхове сред немските данъкоплатци,че те може да се окажат принудени да поемата отговорността/дълг за дълговете на други страни-членки на Еврозоната.

След това решение на най-висшия немски съд, последва ново възходящо движение на европейските пазари на акции, ново покачване на еврото на forex пазара и спад по лихвите на европейските "периферни" дългови книжа (книжата на Испания и Италия).