С неограничен бюджет на практика ще разполага Агенция Пътна инфраструктура за зимното почистване през този сезон. Това заяви председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров. По думите му ако сумата надвиши 50 млн. лв., които бяха платени през изминалия сезон, ще бъдат отпуснати средства за които са за ремонт на пътищата.

В момента единствено за АМ Люлин няма сключен договор за зимна поддръжка, но до края на тази седмица и това ще бъде направено, изрази надежда Лазаров. По думите му ако се стигне до ситуация, в която няма избран изпълнител с почистването ще се заемат избраните за поддръжка на областите София и Перник, които ще си „поделят"  аутобана.

През този сезон освен автомагистралите с химически вещества ще бъдат обработвани и голяма част от първокласните пътни участъци, а не както е било досега с пясък. За автомагистралите е забранено опесъчаването по принцип заяви Лазаров. Първоначално тази идея е била посрещната остро от компаниите ангажирани с процеса но ръководството на АПИ е успяло да ги убеди че този начин освен, че е по-безопасен за автомобилите е ще бъде и по рентабилен.

Общо за 27-те области в страната са ангажирани 1600 машини за снегопочистване, като всички от тях ще бъдат снабдени с GPS системи с цел контрол на изпълнението и качеството, каза още Лазаров. Ангажирани ще бъдат над 2600 човека от наетите компании, като 600 човека от пътната агенция ще следят за спазването на поетите ангажименти.

Ако на места снегопочистването не е задоволително на фирмите ще бъдат налагани глоби, като те ще достигнат до 100% от цената на плащанията за километър. При съдебни спорове към АПИ във връзка със възникнали затруднения агенцията ще завежда регресивни искове срещу фирмите за снегопочистване.

Георги Златев, който ръководи дирекцията в АПИ отговаряща за зимното почистване заяви, че агенцията е изработила обходни маршрути на старопланинските проходи, както и на други проблемни участъци от пътната мрежа. Картата с тези маршрути  това ще бъде обявена скоро в сайта на АПИ.

На пресконференцията ръководството на АПИ припомни, че в случай на пътуване през зимата всички водачи ще могат да се обърнат към кризисния център на агенцията 0700 1 30 20.1 30