Темпът, с който руските валутни и златни резерви нарастват може да се забави в следствие на силният спад на цената на петрола. Това показва допитване на Ройтерс проведено сред 15 икономисти по-рано днес.

Икономическите експерти очакват златните и валутните резерви да са на ниво от $290 млрд. до края на 2006 г., в сравнение с $26 млрд. отчетени на 22 септември и $174 млрд. в началото на годината.

След като Русия изплати всичките си задължения към Парижкия клуб (кредитна институция), тя изгуби третото място на държавите с най-големи валутни и златни запаси. В момента Тайван успя да изпревари Руската страна, като през август общата стойност на резерва му беше $261.02 млрд.

Спот цената на петрол сорт „урал", който е основния износен вид на Русия се е понижила от $73.65 за барел през юли до $56.18 миналия понеделник. Руската петролна индустрия е печелила по $600 млн. на ден от износа на горивните суровини. Централната банка на страната интервенира на валутния пазар с петродоларите си, за да успява да поддържа обменния курс на рублата постоянен.

За да успее да контролира ценовия ръст, банката позволи на рублата да нарасне със 7.4% към долара през тази година и с 4.3% към валутната кошница на долар/евро, която се ползва като коректив за дневните финансови операции.

Високата разменна цена на рублата обаче наврежда сериозно на износителите, които се задъхват от високата конкуренция, с която се сблъскват на международните пазари.

Анализаторите предвиждат средна цена на рублата от 26.59 към долара до края на октомври, в сравнение с днешното ниво на 26.80 и очакваното към края на годината на 26.34. Прогнозата за инфлацията през септември е на 0.3%, съвсем слабо на официалните очаквания за 0.2%, а годишното ниво би следвало да е в границите на 9.5% до 10%.

Индустриалното производство на Русия през септември се очаква да се е увеличило с 5.5% на годишна база, в сравнение с 5.6% отново на годишна база, но през месец август. Очакванията за ръст на индустриалното производство до края на годината е в рамките на 5.0%.

Прогнозата на икономистите за БВП до края на 2006 г. е според официалните очаквания на 6.6%.