Националният осигурителен институт има нужда от модернизация, за да бъде институтът, колкото се може по-адекватен на изискванията на времето, каза Бисер Петков пред Нова Телевизия.

Една от стъпките за модернизация е да се разшири набора от електронни услуги, които предлага института чрез развитие на информационните системи. Целта е да се подобри общуването между граждани и фирми с институцията.

"В момента могат да се правят справки, да се подават някои видове декларации. Ние ще разширим тези услуги", обеща Бисер Петков, без да конкретизира. Предвижда се и обновяване на интернет страницата на НОИ.

"Смятам, че това е задължително за една социална институция, каквато е НОИ и с каквато са свързани огромни части от българското население", допълни още новият управител.

В края на годината ще стане окончателно ясно дали има грешно направени изчисления от страна на НОИ за тази година. Петков посочи, че за първите 7 месеца е налице изоставане в приходите в НОИ спрямо планираното за този период с 208 милиона до края на месец юли. Общите усилия на НОИ и на НАП е да се направи всичко възможно този текущ дефицит да се свие максимално, добави той.

Петков посочи, че 2 милиона и 600 хиляди са общо осигурените лица. Има данни за намаляване на броя на осигуряваните лица и тенденция за нарастване на пенсионерите. Според него, причините са комплексни. "Вероятно дава отражение безработицата. Вероятно хора, които по някакъв начин преминават в сивата икономика, а и демографските процеси влияят върху този процес". Бисер Петков съобщи, че на този етап не е предвидено увеличаване на осигурителните вноски.

"Пари за пенсии ще има, но е твърде рано да коментираме каквото и да е по бюджета за националното осигуряване за 2012 г. , това може да се коментира през октомври", посочи той.