Нова организация на трафика до Южното Черноморие в почивните дни от петък до неделя (24-26 август) прави екипът на министъра на благоустройството и регионалното развитие Лиляна Павлова. Целта е да се оптимизира движението и да се избегнат задръстванията.

Пътуващите в посока Бургас ще могат да ползват още 17 км от магистрала "Тракия" - от Ямбол до Зимница, където е връзката за Петолъчката. Движението ще става само в дясно платно на въпросния участък, обясни в сутрешния блок на bTV Лиляна Павлова.

От неделя, 26 август, движението изцяло ще става по новия магистрален участък и в двете посоки.

„Както знаете Петолъчката вече стана кръгово кръстовище, по целия нов участък са монтирани 23 нови табели, така че се надявам да няма объркали се", уточни Павлова.

Тя обясни, че в момента от Ямбол до Петолъчката няма бензиностанции, няма дори тоалетна, което е неприятно за пътуващите, но се очаква бизнесът да се активизира и да има желание за инвестиции в този участък. „Апелираме към бизнеса, но засега няма желаещи. Мисля, че отчуждаване на земите е основният проблем. Иначе за 120 км от двете страни по закон може да има общо 8 бензиностанции", подчерта министърът.

Тя призна, че има проблем с изолирането на шума, който идва от Околовръстния път на София към намиращите се наоколо жилищни блокове. Смята обаче, че е работа на общината да реши казуса. „Местната администрация има план, трябва само да се търси финансиране, тъй като проектът е скъп. Във всеки проект трябва да има шумоизолиращи платна, за новите го предвиждаме", подчерта Лиляна Павлова.

Тя отхвърли вчерашните критики, че 60 млн. лева са прекалено много пари за 3-километров участък от Околовръстния път. „12 млн. са за отчуждение на земите, 49 млн. лева е строителната стойност. Скъпо е, защото трябва да вържем АМ „Люлин, да се разшири пътят, както и да се направи връзката с бул. „Сливница". Цената е оправдана, защото работата е много и съоръженията са сложни - ще имакръстовище на три нива, за да няма тапи на бул. „Европа". Това дори е намалена цена след търг, тя бе предвидена по-висока", обясни ресорният министър.

По темата за общия устройствен план на Варна Павлова коментира, че преди ден е имало експертен съвет, който е разгледал документа, приел го е, но е издал 9 забележки, които общината трябва да вземе в предвид в 7-дневен срок. „В крайморската зона няма да се застроява, предвидено е за парк. Но ма стъпки, за да се случи реално това", заяви Лиляна Павлова.