Аржентина и Венецуела имат намерение да създадат обща Южноамериканска банка, която да противостои на утвърдените международни финансови институции, съобщава от Буенос Айрес кореспондент на РИА Новости.

„Световната банка, Американската банка за развитие и Международния валутен фонд са главните виновници за тежкото икономическо положение, в което се намират страните от Южна Америка", е посочил президентът на Аржентина Нестор Киршнер, който е на официална визита в Аржентина.

„Тези банки с загубили предназначението си. Кредитите, които те отпускат в настоящия момент, отиват за изплащане на стари дългове" - е посочил аржентинският лидер.

По негово мнение, взетото от президентите на двете страни съглашение за създаване на Южноамериканска банка ще способства финансирането в реалните сектори на икономиката.

„В Южноамериканската банка ще се концентрират свободни финансови средства, които ще отидат за финансиране на производството и за създаване на нови производствени мощности", отбелязва Киршнер.

Президентът на Аржентина отбелязва, че новата финансова структура е отворена за всички държави от Южна Америка. В рамките на новия проект Аржентина и Венецуела следващата седмица ще емитират т.нар. южноамерикански акции на стойност $1,5 млрд.

Киршнер е на визита във Венецуела по покана на Уго Чавес. В хода на визитата двете страни са подписали 17 съглашения за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество.

Сред тях се откроява съглашението, подписано между държавните енергетични компании - венецуелската PDVSA и аржентинската Enarsa, с което се предвижда съвместно разработване и експлоатация на нефтените залежи в басейна на река Ориноко.

Президентът на Аржентина е сравнил сътрудничеството на двете компании с птицата Феникс, която ще помогне да се възроди икономическия потенциал на двете страни.

На снимката: строеж на мост над река Ориноко, Венецуела 2002