Все по-разпространено е мнението, че има тайно намерение на ЕС да изгради стена, за да маркира границите си. Председателят на турския Център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оган смята, че зад плановете на Гърция и България стоят скрити намерения, съобщи "Фокус". Според него Гърция използва като претекст нелегалната имиграция, а България твърди, че предприема мерки срещу разпространението на шап по животните.

След като в България стана ясно, че в пограничното село Резово има шап по животните, беше предложено да се възстановяванят загражденията по цялата граница с Турция.
Ще се наложи да бъде възстановена изцяло телената ограда с дължина 230 километра, както и половината от бодливата тел на границата ни с Турция.

В началото на януари бе обявено, че Гърция планира да построи стена по границата си с Турция, за да спре имигрантския наплив. Първоначалните планове бяха тя да е 206-километрова. По-късно обаче гръцкото правителство смекчи плановете си за изграждането на стената, след като бе подложено на критики. Новият план предвижда стената да е дълга 12,5 км и висока 3 метра, в граничния район близо до град Орестиада.