Регионалната карта е един от основните моменти в режима за отпускане на държавни помощи, който бе обсъден на семинар на  Министерство на финансите  на тема „Прилагане на новия режим за отпускане на държавни помощи след пълноправното членство на Република България в ЕС".

Тя представлява съвместен документ на Република България и Европейската комисия, който дава на страната ни правото да прилага в шестте региона на планиране максималния допустим интензитет на държавни помощи в ЕС.

 При проведения семинар  бяха разяснени също политиката по държавните помощи, отделните стъпки и процедури при отпускането им, действието на системата за уведомяване SANI  и изискванията за прозрачност.

Началникът на отдел "Държавни помощи" Пламен Василев представи на присъстващите основните преимущества на политиката по държавните помощи като инструмент за привличане на чуждестранни инвестиции, за разкриване на нови работни места, за стимулиране развитието на малките и средните предприятия, както и на научно-изследователската дейност.

Той наблегна на ролята на Министерство на финансите при провеждането на тази политика - да консултира държавните органи в дейността им по осъществяване на най-ефективно и законосъобразно използване на отделения за държавни помощи ресурс, като обществените средства се насочват към приоритетни области. С това се цели българската икономика да се развива с по-бързи темпове и да се изравни с нивата на останалите страни-членки на Европейския съюз.

Един от акцентите на семинара бяха новите моменти в режима на отпускане на държавни помощи след присъединяването на България към Европейската общност. След 1 януари 2007 г. Министерство на финансите е националният координиращ орган, който отговаря за цялостното прилагане на законодателството в областта на държавните помощи. Също така финансовото министерство осъществява контактите с Европейската комисия, която след пълноправното членство на България в ЕС е органът, разрешаващ предоставянето на държавни помощи. В рамките на форума беше разяснена българската правна рамка в тази област.

На базата на европейското законодателство в последните няколко години България разви своя нормативна база, но като държава-членка след 1 януари 2007г. ние имаме задължението да прилагаме някои европейски разпоредби директно.