Учени от Масачузетския технологичен институт представиха нова разработка, представляваща принципно нов фотоелемент. Той е изработен предимно от въглерод и може да превръща в енергия и инфрачервеното излъчване, без при това да прегрява, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Както е известно, 40% от слънчевата енергия, която достига до повърхността на Земята, се състои от близко инфрачервено излъчване. Този показател е още по-висок в облачни дни, тъй като инфрачервените лъчи почти не се задържат от облаците. Съвременните соларни панели, за съжаление, не могат да работят с излъчване в инфрачервения диапазон. Освен това, такъв тип лъчи нагряват силно панелите, в резултат на което коефициентът им на полезно действие може да се понижи наполовина.

Създаденият от учените фотоелемент се състои от въглеродни нанотръби и фулерен C60. Досега изследователите, опитващи се да използват нанотръби за създаване на слънчеви панели, ги поставяха върху полимерна подложка, имаща за задача да ги задържа на местата им и да събира електроните. Във въздушна среда и подложени на пряка слънчева светлина, тези полимерни подложки губеха своята стабилност, а специалните покрития за защита на полимерите от прегряване задържаха и част от слънчевата светлина, като освен това повишаваха значително цената на фотоелементите.

Новите соларни клетки са много леки и тънки. На тяхна база могат да бъдат създадени многослойни слънчеви батерии, които ще осигуряват висок коефициент на полезно действие благодарение на поглъщането на излъчването в инфрачервения спектър.