От следващата година болничните ще се изплащат по-рано и преди 15-то число на месеца. Това предвиждат нормативни промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха представени днес от управителя на Националния осигурителен институт /НОИ/ Бисер Петков, съобщава News.bg.

Промените влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Те предвиждат нови срокове в териториалните поделения на НОИ на документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете. За работодателите този срок е до 15-то число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документи за изплащане на съответното обезщетение /болничен лист или заявление-декларация/.

За самоосигуряващите се срокът също е до 15-то число на месеца, следващ този през който е издаден болничния лист, съответно до 15-то число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението за бременност и раждане за разликата между 135 и 410 календарни дни или обезщетението за отглеждане на малко дете.

Промяната се налага във връзка с определянето на нови срокове за внасянето на осигурителни вноски - до 25-то число на месеца и отпадането на обвързаността на подаване на болничните листове с начисляването и изплащането на трудовите възнаграждения. При закъснение в сроковете ще се налагат административни санкции, посочи Петков, цитиран от радио София.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се въвежда задължението осигурените лица да възстановят получените от тях парични обезщетения за временна неработоспособност за общо заболяване за периода, за който им е отпусната пенсия за инвалидност за същото заболяване.

Обезщетенията следва да бъдат възстановени, тъй като за един и
същ осигурен социален риск - общо заболяване, не могат да се получават две осигурителни плащания.

Заплащането от работодателя на първите три работни дни от временната неработоспособност в размер на 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение на осигуреното лице, действащо като временна норма от 1 юли 2010 г., става постоянна разпоредба в КСО.

Промяната е съобразена с действащото законодателство в други страни в Европейския съюз.

Нова електронна услуга: изчисляване на прогнозен индивидуален коефициент и прогнозен размер на пенсията от утре ще бъде достъпна чрез сайта на НОИ.

Тя е предназначена за лица, на които още не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. На хората, на които им предстои да се пенсионират, могат да вземат информирано решение дали да го направят или да продължат да работят.

Услугата е лесно достъпна, но изпълнението й изисква попълването на лични данни, чиято защита се осигурява чрез въвеждане на Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ.