Нови 18 метро влака ще возят софиянци. Първата демонстрация на два от тях бе направена официално в присъствието на транспортния министър Ивайло Московски, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и шефът на столичния Метрополитен Стоян Братоев, предаде репортер на News.bg

12 трябва да дойдат до края на септември, останалите до края на ноември, обяви министър Московски. Новите влакове са на стойност 153 милиона лева, като покупката на новите вагони се финансира от ОП "Транспорт".

Самите мотриси са изключително модерни, качествени, с всички нови технологии, спестяващи енергия, похвали се транспортният министър. Те са кооперирано производство между Япония и Русия, в перфектно състояние, чисто нови, допълни той.

Надявам се точно този механизъм, който се прилага в метрото, дай Боже, след известно време да го приложим и към железниците, тоест доизградена инфраструктура на подвижния състав, пожела си Ивайло Московски.

Засега, по думите на транспортния министър, не се очаква поскъпване на билетите за влака. На есен ще се правят разчети необходим ли е скок в цената им.

В края на август ще бъде пуснат в експлоатация и целия втори метродиаметър, похвали се кметът на София Йорданка Фандъкова. С новите влакове очакваме с 25% по-нисък разход на енергия, каза още тя.

Новите влакове ще се движат по двете линии на метрото, стана ясно още от думите на столичния градоначалник.

Метрото има специална система за сигурност, която работи, каза Фандъкова в отговор на журналистически въпрос за сигурността.
Метрото има и полицейска охрана, каквато ще бъде осигурена и за втория метродиаметър. Обмисля се и полицейски кучета да бъдат включени в охраната на софийското метро.

Кметът настоява да се разшити системата за видеонаблюдение в София. "Там, където има изградена такава система, намаляват самите опити за престъпления", каза Йорданка Фандкова.

Шефът на столичния Метрополитен Стоян Братоев успокои, че в момента полицията е предприела допълнителни мерки за сигурност на софийското метро. В момента се прави обучение на служителите, които ще са ангажирани с второ метродиаметър за различните мерки за сигурност, за избягване на евентуални извънредни ситуации.

Ивайло Московски смята, че държавата е реагирала адекватно след взрива в Бургас, но каза, че ще има генерална промяна по отношение на сигурността по гари, пристанища. Най-вероятно ще има допълнителна техника за сигурност, ще се разшири и периметъра на видеонаблюдението.
Той също е доволен от осигурената сигурност в метрото на София.