Измъкването на Америка от кризата  ще струва хиляда милиарда долара, съобщиха представители на Демократическата партия в неделя. Те загатнаха, че Барак Обама няма да въвежда нови данъци  през първите две години от своето управление.

Президентът ще приложи пакет от мощни икономически стимули, когато официално стъпи в длъжност през януари. Днес се очаква г-н Обама да даде повече информация за своя план по време на пресконференция , на която ще представи новия министър на финансите,  Тим Гайтнър.

В основни линии президентската програма за стимулиране на икономиката цели да създаде или спаси 2.5 милиона работни места до началото на 2011 г. чрез инвестиции в инфраструктурата , обществените услуги и" зелените" технологии.

Остън Гулсби, главен икономически съветник на Обама потвърди, че изразходваните средства за осъществяване на плана най- вероятно ще надвишават значително тези 175 милиарда долара, които бяха обявени по време на предизборната кампания.

Чък Шумер , водещ демократически сенатор смята , че средствата ще са между 500 и 700 милиарда долара " Прилича малко на нов NEW DEAL" споделя той в предаване на ABC.

Инвеститорите реагираха ентусиазирано на назначението на г-н Гайтнър , покачвайки индекса на S&P със шест процента, след като информацията изтече в петък.

Използвани са материали от Financial Times