Развитието на международните зърнени пазари през изминалите седем дни (24-30.06.) беше изключително драматично и противоречиво. Търговците и производителите от двете страни на Атлантика с нетърпение очакваха публикуването на отчетните данни на Министерството на земеделие на САЩ (USDА) за запасите от царевица в страната и засетите с фуражно зърно площи, пише в коментара си farmer.bg..

Предварителните представителни прогнози на големите инвестиционни банки, търговските компании и водещите анализатори сочиха намаление на запасите средно с 23 на сто (до 84,3 млн. т). От Cargill Inc. коментираха пред Financial Times, че вследствие на наводнението в Средния Запад американските фермери са засели с царевица по-малко площи отколкото прогнозира USDA в началото на месеца.

Нагласите за неблагоприятни цифри доминираха в търговските среди и повлияха за повишението на цените на царевицата и пшеницата в Западна Европа - до EUR 200/т и EUR 239/т съответно на борсата в Париж на 29 юни.

На 30 юни пазарите в ЕС стартират при по-високи стойности, но оповестените в следобедните часове данни попариха надеждите на зърнопроизводителите за позитивна промяна в ценовия тренд. Отчетът на Министерството на земеделието на САЩ драстично се размина с пазарните нагласи. Вместо очакваното редуциране на засетите с царевица площи, USDA констатира увеличение с 5 на сто спрямо миналогодишното равнище (до 92,3 млн. акра). Обемът на запасите от царевица към 1 юни 2011 г. също надмина очакваното от търговските среди ниво. Публикуването на тези шокиращи за пазарните участници данни срина цените на царевицата, като верижната реакция удари и другите зърна и най-вече пшеницата.

На 30 юни цената на царевицата в Чикаго спадна с 27 долара до $248/т., а юлският контракт мека червена зимна пшеница поевтиня с 21 долара - до около $215/т. В Париж мелничарската пшеница затвори с отрицателно отклонение от 15 евро спрямо предходния ден - на равнище EUR185/т за доставка през август. Борсата в Будапеща не успя да реагира на динамичната промяна и завърши седмичния период с по-твърд тон. На 30.06.11 г. цените на основните зърна там бяха както следва: хлебна пшеница, м.VІІІ - $260/т. ($251/т-23.06.11 г.); фуражна пшеница, м.VІІІ - $257/т. ($250/т) и царевица, м.VІІ - $330/т ($321/т).

След преживяното в четвъртък анализаторите и брокерите се въздържат дори от краткосрочни прогнози, а редица от тях дори повдигнаха въпроса за коректността на оповестените данни. Отчетните цифри обаче са факт и тяхното публикуване ще има негативен ефект и върху цените в Черноморския регион, още повече, че се очертава рязко увеличение на износа от Русия и Украйна.

Според актуализираните прогнозни данни добивът от пшеница в Русия през 2011/12 г. (юли-юни) ще възлезе на 53,5 млн. т, а житната реколта в Украйна се оценява на около 20 млн. т., в сравнение с 41,5 млн. т. и 17 млн. т. съответно през 2010/11 г.