Хората, които планират да купят използвана кола, трябва добре да се подготвят, и е за препоръчване да вземат със себе си някой експерт по автомобилите, информира ДПА, цитирана от БТА. Все пак една лъскава външност може да крие куп технически проблеми, предупреждават германските технически органи (GTU) и автомобилната асоциация ADAC.

Щом купувачът вече знае колко иска да похарчи и за каква кола, той лесно може да провери за обичайните проблеми при съответния модел в сайтове и да прочете анализи за техническите проблеми, публикувани от автомобилните асоциации.

Експертите обаче предупреждават, че всяка кола трябва да бъде разглеждана индивидуално. Автомобилът може да е претърпял катастрофа, което може да се определи по различните нюанси на боята и размера на разстояние между вратите, бронята и други части.

Ето още някои съвети:

Проверете документите за експлоатация на колата. Над двама собственици на петгодишна кола може да означава, че автомобилът има проблеми.

Проверете за теч на маслото и петна, които може да свидетелстват за това, че някои части не работят както трябва. Изключително чист двигател също може да събуди подозрения.

Проблеми с ръждата могат да бъдат установени лесно, като се вдигне килимчето на багажника и като се провери зад капака на резервоара за гориво или пък при арките на колелата.

Преди колата да бъде взета за пробно каране, всички работещи части като климатик, външни огледала и радио трябва да бъдат пробвани. При запалване на двигателя предупредителните лампички за ABS, ESP и за еърбеците трябва да светнат за кратко и след това да угаснат.

Когато вземете колата за пробно каране, не е достатъчно да покарате до ъгъла. Трябва поне да я пробвате на открит път, тъй като дефектни амортисьори и други шумове се долавят при скорост над 80 километра в час.

При по-стари коли нисък километраж може да означава, че е манипулиран. Проверка на документите за експлоатация или на стикерите за смяна на масло от вътрешната страна на вратите може да разкрият истината.

Ако все още имате съмнения, препоръчително е да откарате колата за преглед в автомобилна асоциация или сервиз. Ако продавачът откаже, тогава е ясно, че крие нещо.