Новата наредба за производството на млечни и т. нар. имитиращи продукти не би следвало да доведе до повишение в цените. Това каза за Радио „Фокус" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Според него, наредбата не е нещо ново, тя е продължение на европейската практика млечен продукт да се наричат само този, произведен от мляко. „Новото е това, че в едно и също предприятие вече няма да могат да се произвеждат и млечни, и имитиращи продукти, но ако производителите до сега са били коректни и са етикетирали продуктите си правилно, не би следвало сега да повишават цените им", коментира Зоров.

По думите му, предприятия, които до момента са произвеждали продукти само от мляко фактически са формирали коректно цените си, което продължава и сега.
„Цената ще се вдигне при производители, които са изписвали на етикетите си, че продуктът е произведен от мляко, а всъщност са от имитиращи суровини, които са многократно по- евтини от млякото. Това всъщност ще бъде последица от некоректното етикиране до сега", каза още той.

Според Димитър Зоров, възможно е наредбата да доведе до фалити на някои фирми, но това пак ще бъде сигнал за некоректна работа, тъй като при създаването на фирмите - млекопреработватели бизнес плановете са направени именно за преработка на мляко, а не за изготвяне на продукти с имитиращи суровини.