Облекчената възможност за отказване от парното ще бъде допълнителен стимул за работата на „Топлофикация", заяви в сутрешния блок на bTV депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Той допълни, че няма нищо вярно в тезата, че хората няма да могат да се отказват от услугата и уточни, че зам.-министърът на икономиката Валентин Николов не е споменавал подобно нещо.

По думите му в момента няма конкретни предложения за промяна в закона. Водят се непрекъснати разговори с гражданските сдружения. Според Червенкондев идеята 51% от живеещите в сградата да решат дали да има парно най-вероятно ще се наложи и така ще се промени настоящото статукво, което изисква 2/3 от гласовете за изключване на инсталацията. Това е един вид демокрация, добави депутатът.

Той увери, че стигне ли се до този момент сметки от „Топлофикация" няма да има. На сила хубост не става, каза народния представител. Червенкондев допълни, че ако има недоволни от услугата, ще могат да се откажат от нея, въпреки че ще им е нужна подкрепа от съседите.

Според него е добре да се инвестира в дистанционните уреди за отчитане на парно. Такова устройство ще струва около 120 лв. за едно семейство, уточни Червенкондев.