Обществено обсъждане за новите цени на електрическата енергия и парното ще се проведе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Миналата седмица комисията, ръководена от проф. Константин Шушулов, изчисли, че от първи юли топлата вода в цялата страна ще поевтинее средно с  между 7 и 30%. Електроенергията за бита ще е по-евтин с 1-2% през деня, но ще повиши цената си през нощта.

Средната цена на електроенергията, продаван от ЧЕЗ и ЕVN, пада с по-малко от процент, а за Е.ОН - с малко над процент и половина. Дружествата трябва да решат как в рамките на тази цена ще променят дневните и нощните си тарифи, след което комисията ще трябва да ги одобри. От енергийния регулатор обаче не отрекоха, че имат намерение да повишат цената на нощната тарифа и че тя може да се изравни с дневната. Проф. Шушулов призна, че така ще бъдат ощетени домакинствата, които досега са пускали пералните и миялните машини през нощта, защото са разчитали на по-евтина електроенергия.

Държавната комисия има намерение да увеличи с 3-4% и цената на тока за малкия и среден бизнес в Североизточна и Югоизточна България.

Топлата вода и парното поевтиняват най-много в Плевен - с 23%. В София спадът е с 19% спрямо цената от април и с около 13 на сто спрямо сега действащата цена. Окончателните промени в цените на тока и парното ще станат ясни на 25 юни.