Пълна забрана за строителство в Морската градина за 25 години одобриха с 43 гласа "за", без против и въздържали се, общинските съветници във Варна като приеха новия Общ устройствен план на града. Градината ще обхваща историческото ядро на парка, от вълнолома с Морска гара до Евксиноград, предадоха Дарик радио и "Фокус".
Изключение ще бъде направено за Логопедичната детска градина, която се намира на територията на Морската градина и за имот на Министерство на отбраната от 60 декара, където ще бъде построен новият варненски зоопарк.

Стотици варненци протестират от месеци срещу новия устройствен план, който предвиждаше застрояване на Морската градина.

Общинският съветник от ГЕРБ и председател на областната структура на партията Иван Портних обяви, че решението за забрана за строителство в Морската градина е съгласувано с държавното ръководство, включително премиера Бойко Борисов, вицепремиерите и ресорния министър Лиляна Павлова. По думите му това, което е предвидено в общия устройствен план, ще важи поне през следващите 25 години.

Местните депутати приеха предложението на Борислав Гуцанов от БСП да се внесе искане в Министерството на културата втората част на Морската градина (до Шокаловия канал) също да се присъедини към историческото ядро.

В Морската градина попадат три местности, две от които са почти изцяло със застроени частни имоти. Управителят на Териториалната проектантска организация арх. Георги Митрев коментира за БТА, че бъдещето на постройките ще бъде решено с приемането на подробния устройствен план на парка.
Собствениците на празни частни имоти няма да имат право да ги застрояват, тъй като територията е обявена за зелена зона.

Над 250 граждани се събраха рано сутринта пред общината, а част от тях бяха допуснати на обсъждането.
Вчера около 1000 души протестираха пред Общината.