Близо 10 млн. лева да отпусне общинският приватизационен фонд за ремонт, разширение и изграждане на нови детски градини в София. Това ще обсъжда Столичният общински съвет на заседанието си днес. Около половината от средствата ще се ползват за енергийна ефективност на сградите на детски и учебни заведения, тъй като предвидените 1,5 млн. лв. са крайно недостатъчни за това, посочват в доклада си вносителите му - съветникът Орлин Алексиев и зам.-кметът Мария Бояджийска.

В рамките на тези средства са заложени ремонти в училища и детски градини, с изготвени през 2008 г. технически паспорти, енергийни и конструктивни обследвания. Съгласно Закона за енергийна ефективност до края на 2011 г. общината трябва да изпълни предписаните енергоспестяващи мероприятия и обектите да бъдат сертифицирани в предписания клас.

През 2011 г. усилията на Столична община за обновяване на сградния фонд са насочени към подобряване комфорта за обучение и възпитание на децата чрез осъществяване на ефективно използване на енергията. Парите ще се ползват основно за извършване на спешни конструктивни укрепвания с готови проекти, изпълняване на енергоспестяващи мерки и неотложни ремонти.

Около 45 600 лв. пък са необходими за нова ограда на 16 ОДЗ в район „Студентски". Според вносителите на предложението е крайно наложително тя да бъде подменена, тъй като съществуващата е с разкъсани пана - на места са образувани големи отвори и това създава опасност за децата. Разходките в двора са временно преустановени. Детското заведение е със 100% посещаемост, имайки предвид, че на територията на района пребивават много млади хора, които след завършване на учебния процес търсят вариантни решения за трайно установяване в района, закупувайки жилища за семействата си. Изпълнението на ремонтните дейности в училища и детски градини трябва да приключи до 31 август 2011 г.

Останалите около 5 млн. лева от общинския приватизационен фонд ще се ползват за изграждане на нови и разширение на съществуващи детски градини. Това са част от мерките на общината за решаване на проблема с недостига на места в детските заведения, се посочва още в доклада. Средствата ще бъдат вложени в детски градини в районите „Оборище", „Илинден", „Надежда", „Люлин", „Връбница" и „Кремиковци".

За всяка детска градина са предвидени между половин и един милион лв., като с парите основно ще се ремонтират и разширяват съществуващите детски градини.

1.Предоставя средства в размер до 800 000 лв. на район „Оборище" за обект: „Разширение за две групи към ОДЗ № 60";
2.Предоставя средства в размер до 800 000 лв. на район „Илинден" за обект: „Изграждане на двуетажна пристройка за две групи на мястото на съществуващия физкултурен салон и преустройство на съществуващата сграда на ЦДГ № 8";
3.Предоставя средства в размер до 1 000 000 лв. на район „Надежда" за обект: „Разширение за четири групи към ЦДГ №171, м „Свобода";
4.Предоставя средства в размер до 500 000 лв. на район „Люлин" за обект: „Основен ремонт и преустройство за две групи на сграда (бивша зъботехническа лаборатория) към ЦДГ №13";
5.Предоставя средства в размер до 800 000 лв. на район „Връбница" за обект: „Изграждане на нова сграда за три групи - ЦДГ №76, с. Волуяк";
6.Предоставя средства в размер до 900 000 лв. на район „Кремиковци" за обект: „Изграждане на ново ОДЗ за четири групи, с. Долни Богров".

В Столичната община ще се предоставят и отчети за усвояването на средствата.

1 000 000 лв. да похарчи общината за почистващи машини за Борисовата градина и третата част на южния парк, ще обсъждат още съветниците на заседанието си днес. Прехвърлянето на средствата да бъде за сметка на планирания основен ремонт на пространството, около „Храм-паметник Св. Александър Невски", се предлага още в доклада на зам.-кметът Мария Бояджийска. Очаква се да се обсъди и приеме и окончателната Наредба за домашните животни в София.