С приемането на новия закон за ВЕИ се полагат предпоставките за бум на покривните фотоволтаични инсталации и като цяло малките отовотлаични проекти. Такива са проектите с 10-20 до 100-100 киловата. Прогнозата е на Българската фотоволтаична асоциация, която събира соларния бизнес от целия регион на изложението "Соларни Балкани 2012" от 28 до 30 март в София, коментира greentech.bg.

По данни на асоциацията у нас вече има над 1 мегават соларни мощности тип соларен покрив. До края на годината те е се увеличат до над 10 мегавата.

Малките, покривни фотоволтаични системи са тези, с които повечето добре развити соларни пазари са стартирали. Показателен е примерът на Германия, започнала тестовете на фотоволтаичната технология с проект "1000 Покрива", след това умножен до милион покриви.

В България развитието на фотоволтаиката се случи обратно на световната практика - започвайки с големите, мегаватови проекти. Реалистично ли е да мислим, че сега тепърва ще се развият малките, покривни системи?

Не само че е реалистично и логично, но е и неизбежно, категоричен е председателят на Българската Фотоволтаична Асоциация Никола Газдов. Новият закон за ВЕИ много се забави поради тромавите административни процедури. Но е факт, че има огромен интерес от страна на малки и средни инвеститори към соларни проекти, казва Газдов.

Ползите от навлизането на малките фотоволтаични проекти ще се видят много скоро. Така е, защото малките проекти няма да бъдат изграждан от големи чуждестранни компании. Вместо това системите ще се реализират от български малки и средни фирми или дори частни лица, които търсят по-добра доходност за спестяванията си.
Иначе казано по-голям брой компании ще печелят от този сегмент: малките проекти не е изгодно да се изграждат от големи национални или международни фирми. Вместо това те ще бъдат изграждани и реализирани близко до мястото на проектите от малки местни инсталатори.

Кой ще инвестира в малки соларни системи?

Да, ще има и частни лица, тоест семейства или домакинства - бърза да отговори Газдов на пламтящия въпрос ще може ли човек да си сложи соларни панеи на покрива и да продава ток. Газдов разделя малките инвеститори на два типа:

• малки и средни предприятия, които искат да оптимизират покривните си пространства и да оптимизират финансовите си потоци;
• частни лица - по-заможни българи или такива, които имат спестявания и които търсят по-добра доходност на вложение средства.

За частните лица малките соларни проекти ще значат не просто ток собствено производство; ако инвестират във фотоволтаична система, те ще имат по-добра доходност, отколкото ако държат парите си на влог, казва Газдов. Освен това "такива инвеститори са с привилегировани, защото лесно ще получават допълнително финансиране от банковите организации поради по-добрия си профил".
Обратно на очакваното, големите фирми, инвестирали в мегаватови соларни паркове, нямат интерес да се занимават с малки покривни инсталации. Причината е чисто логистична: за тези компании е трудно да разбият големите си екипи на множество малки звена, които да се "разпиляват" из различни места в страната.

Кой печели?

Не е трудно да се досетим, че доставчиците на фотоволтаични модули ще имат интерес да участват в малки проекти. Освен тях обаче ново развитие ще има и за други сектори, малко или много свързани с енергетиката и строителството. Такива са:
• разработчици на проекти
• малки строителни компании
• фирми с опит в изграждане, ремонт и саниране на покриви
• фирми за изграждане, ремонт и саниране на фасади
• консултанти
В случая става дума предимно за компании от областта на строителството, които ще се преориентират към фотоволтаиката. Естествено, нов бизнес ще има и за местните производители на фотоволтаични компоненти, които могат да предложат по-добра цена от големите чужди имена.