На 2 април Световният съвет по зърното (IGC) публикува първата си подробна прогноза за състоянието на световния зърнен баланс през 2012/13 година. Водещите световни експерти предвиждат спад в глобалното производство на пшеница през следващия сезон с 15 млн.т в сравнение с очаквания за 2011/12 г. резултат - до 681 млн. т., пише в коментара си farmer.bg.

По-ниските прогнозни числа се обясняват с влошените перспективи за добивите в Австралия, Казахстан, Мароко и най-вече в Украйна, където новата реколта е компрометирана от силното засушаване през есента и арктическите студове през зимния период.

Добри перспективи за производство през 2012/13 г. се очертават в Северна Америка и Русия. Анализаторите коментират, че през 2012/13 г. спадът на производството в световен мащаб ще бъде компенсиран от рекордните преходни запаси, с които ще стартира новия сезон, като предлагането на пшеница ще бъде достатъчно да покрие слабото нарастване на потреблението през новата стопанска година (от 680 млн. т до 683 млн. т).

За разлика от пшеницата в баланса на царевицата за 2012/13 г. виждаме респектиращо увеличение на прогнозните числа в раздела за производство. Световният добив от царевица ще нарасне до рекордните за човешката история 900 млн. т., което е с 36 млн. т. повече, в сравнение с очаквания резултат за настоящия сезон (864 млн. т.).
За увеличението на глобалния добив основна заслуга ще имат САЩ, където посевната кампания вече започна. Според оценката на Министерството на земеделието на САЩ през 2012 г. се очертава рязко увеличение на площите за отглеждане царевица в страната - до 38,8 млн. хектара, което ще е най-голямото постижение от 1937 година насам.

Увеличеното търсене на месо в световен мащаб ще стимулира потреблението на фуражно зърно. През 2012/13 г. се очертава и значимо нарастване на търговията с царевица на световния пазар - с 6 млн. тона, от 94 млн. т. до 100 млн. тона.