Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви днес, че е преразгледала към понижение прогнозите си за растежа на водещите икономики в света, с изключение на Япония и предупреди за риск от стагнация в Европа, предаде Франс прес, цитиранa от БТА.

В прогнозите си, които прави два пъти годишно, ОИСР отбелязва, че продължаващата слабост в Европа може да премине в стагнация, която да има отрицателни последици за световната икономика, допълва Асошиейтед прес.

Очаква се световният икономически растеж да достигне 3,1 процента тази година спрямо прогнозираните през ноември 3,4 процента. За 2014 година организацията прогнозира растеж от 4 процента в световен мащаб, отбелязва Ройтерс.

Еврозоната ще се остане в рецесия за втора година. Според организацията икономиката й ще се свие с 0,6 процента тази година. Предишните прогнози на ОИСР сочеха свиване на икономиката от 0,1 на сто. За следващата година очакванията са за връщане към растеж от 1,1 на сто.

В Япония, където централната банка коренно промени ситуацията, подобрението е "грандиозно", според експертите на ОИСР, чиято централа е в Париж. Прогнозата за растежа на японската икономика е драстично повишена - от 0,7 на 1,6 процента за тази година. През 2014 година увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония трябва леко да се забави до 1,4 процента - нарастване, което все пак е доста над очакваното през ноември (0,8 процента).

В САЩ растежът е подкрепен едновременно от консолидирането на финансовата система и връщането на доверието. Той трябва да достигне 1,9 процента тази година спрямо очакваните 2 процента през ноември, а през 2014 година темпът се очаква да бъде 2,8 процента. Лекото понижаване на прогнозите за САЩ за 2013 година спрямо предишните очаквания е последица преди всичко от автоматичните бюджетните съкращения, които влязоха в сила тази година.

Очаква се в Китай, който е не е член на ОИСР, икономическият растеж през 2013 година да бъде под обичайното равнище за втора поредна година. Организацията прогнозира, че китайската икономика ще нарасне със 7,8 процента тази година спрямо 8,5 процента при предишните прогнози, отбелязва Ройтерс. През 2014 година евентуално засилване на световната търговия може да стимулира икономиката и растежът да достигне 8,4 процента, се посочва в доклада на ОИСР.