Опитите за ДДС измами са се увеличили значително през първите шест месеца на 2009 г., показва анализът от ревизиите за първото полугодие на тази година, съобщиха от НАП.

За шестте месеца на 2009 г. допълнително установените с ревизии задължения към бюджета са 748 млн. лв. Това е с над три пъти повече от същия период на 2008 г.

В същото време расте и разликата между декларирани вътреобщностни придобивания от български търговци и получената чрез система ВИЕС (система за обмен на ДДС информация в ЕС) информация за декларираните към тях вътреобщностни доставки от европейските им контрагенти.

За първите три месеца на 2009 г. разминаванията между това, което българските фирми декларират пред НАП и данните от ВИЕС е за над 480 млн. лв.

Освен това от началото на тази година НАП е изпратила над 1400 искания за информация до данъчните власти в Евросъюза, което е увеличение спрямо 2008 г. с над 40 %. Подобни искания се пращат при съмнения за международна ДДС измама.

Фирмите, регистрирани по ДДС вече наближават 200 000. Става все по-трудно всички те да бъдат контролирани, заяви изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

И понеже от приходната агенция се очаква да осигури значителна част от парите на държавата правим всичко възможно да събираме допълнителни приходи от некоректните към фиска и да не затрудняваме добросъвестните данъкоплатци, допълни той.

Не можем да си позволим нарушаване на данъчната дисциплина и за това започваме да проверяваме много внимателно всяко искане за възстановяване на данък, категоричен е Стефанов.

Припомняме, в средата на ноември бяха заловени дзвама данъчни, които се опитаха да откраднат 172 000 лв. чуждо ДДС, съобщи НАП. Уникалната наглост е разкрита при проверка на Териториалната дирекция на НАП в София. Двама служители от отдел "Проверки" в столичната НАП изготвили акт за връщане на 172 000 лв. ДДС на фирма. Единият данъчен обаче подменил последната страница на документа, като в него написал вместо банковата сметка на фирмата, тази на собствения си син.

Кражбата е разкрита два дни по-късно, когато техни колеги установили, че титулярят на банковата сметка, по която са преведени парите, е различен от фирмата, на която е трябвало да се възстанови ДДС.