Допусната е административна грешка от дъщерното дружество на НЕК „Трафоелектроинвест", тъй като са продължили кореспонденцията за завършване на процедурата, която е била започната. Това е официалното становището на Български енергиен холдинг (БЕХ), което обяви на специална пресконференция Михаил Андонов - директор на БЕХ, предаде репортер на News.bg.

Андонов е категоричен, че управителят на „Трафаелектроинвест" е имал правомощия да прекрати процедурата. Той съобщи, че за случая, за който алармираха от СДС и беше уволнен Марин Ангелов - управителят на „Трафоелектроинвест", ще има още наказани.
На трима служители от „Трафоелектроинвет" ще бъдат наложени наказания заради техните действия по подготовката на проекта.

Миналия четвъртък депутатът от СДС Мартин Димитров показа в кулоарите на парламента постъпило в община Свищов писмо от НЕК на 8 октомври, в което се иска осигуряване на 400 киловолтов далекопровед за връзка с бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене" с енергийната система.

Последва светкавична реакция на министъра на икономиката и енергетиката, който същия ден обяви, че зарад иписмото е наредил на шефа на НЕК да уволни управителя на "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов.

Вчера енергийният министър Делян Добрев съобщи, че все още не са му докладвали кой е замесен в продължаващото строителство на инфраструктурата за АЕЦ "Белене" и отново отрече категорично подозренията на "Синята коалиция", че тайно се строи АЕЦ "Белене".