Държавен фонд „Земеделие" стартира процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени или т.нар. „квотна борса". Тя се прилага в България за четвърта година съгласно условията на Наредба № 23 от 13.12.2007 г. за управление на националната млечна квота.

Всеки производител може да притежава както квота за доставки - всяка доставка на мляко до изкупвач, така и квота за директни продажби - всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя. За настоящата квотна 2012-2013 година министърът на земеделието и храните утвърди със заповед фиксирана цена от 0,01 лева за килограм мляко за доставки и 0,01 лева за килограм мляко за директни продажби. Миналата година фиксираната цена на килограм беше с 0,06 лева по-висока.

Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота могат да подават заявления в Областните дирекции на ДФЗ - в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на следната връзка:

http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/mliako/mlechni_kvoti/proizvoditeli_krave_mliako/

Покупко-продажбата на квоти е част от квотната система, въведена в страните от Европейския съюз. Нейната цел е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Чрез т. нар „квотна борса" млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара могат да купят допълнително количество квота, а тези които не могат да ги реализират имат възможност да се освободят от квотите си.

За периода 2011-2012 година общата стойност на покупко-продажбите е 1 022 602 лв. В цялата процедура ДФЗ е междинно звено, което осигурява и реализира покупко-продажбата на индивидуални млечни квоти.