Половината от 40-те милиона лева, които финансовото ведомство осигури допълнително за образованието ще отидат за повишаване на коефициента на издръжката на един студент. Това съобщи министър Сергей Игнатов, цитиран в новия брой на седмичния вестник „Яз Буки". Така средствата за обучение на един студент ще се увеличат с 10%.

Министър Игнатов гостува на Техническия университет в София по повод 65-ата му годишнина. Сред гости на елитното ни инженерно училище бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на НС Цецка Цачева.

Ще има ли федерация на техническите университети? На този въпрос ще се търси отговор чрез проекта за закон, който се подготвя, и чрез който, засега, на териториален принцип ще се търсят възможности за обединяване на инженерните висши училища в София. Те обаче ще запазят своята автономия и ще използват новата формула, за да трупат критична изследователска и иновационна маса.

Факт е Постановление № 242 за предоставяне на допълнителни пари от централния бюджет за 2010 г. на висшите училища. С това 4 500 000 лв. отиват по университетите за студентски стипендии. Алма матер ще получи по това перо допълнително близо 800 000 лв., Техническият университет в София - 403 329 лв., Университетът за национално и световно стопанство - 346 715 лв., Пловдивският университет - 301 430 лв., Медицинският университет в София - 215 432 лв.

В новия брой на „Аз Буки", който утре е на пазара, може да прочетете, че за висшето образование има 423 млн. лв. европари, но срещу проекти.

За съжаление България участва само със 17 проекта по 7 Рамкова програма на ЕС (7РП), която има 200 млн. евро бюджет за периода 2007 - 2009 г. Справка на Европейската комисия показва, че финансираните проекти са 135, а участващите изследователски институции са 1500, от които едва 13 са български. Засега нямаме координатори.

Единствено Унгария от новите страни-членки е координатор на проект по тема 8 на 7 Рамкова програма. С най-много проекти е Великобритания - 34. Следват я Германия - 17 проекта, и Италия - 14 проекта.

Случващото се в БАН се отразява на активността на учените в 7РП, коментира директор дирекция „Наука" в МОМН доц. Албена Вуцова. Не е по-розово положението и с университетите ни. Справка показва, че само Медицинският университет във Варна от нашите висши училища участва в проект, финансиран по 7РП по тема 8. В 5 проекта участва Международният център за изследване на малцинствата. Институтът по социология при БАН е участник в 2 проекта. Участие в по един проект са записали Институтът за икономика при БАН, Координационният съвет за социално развитие и социална евроинтеграция при академията, Центърът за либерални стратегии, Центърът за изследване на демокрацията и др.

Булдозери тръгнаха срещу образованието, не е за първи път. Срещу тях излизат студенти и преподаватели, информира „Аз Буки". В новия брой на седмичния вестник може да се научи и как ученик може да спечели 1000 лв., ако даде идея как да се изгони скуката от училище.