Парламентът прие на първо четене два проектозакона за насърчаване на заетостта - един внесен от Сергей Станишев и група народни представители и втори, внесен от Антон Кутев и други депутати.

Предложенията на лидера на БСП минаха единодушно с 84 „За". Проектът на Антон Кутев бе приет с 88 „За", съобщава news.bg.

Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова посочи, че парите за нужните мерки за насърчаване на младежката заетост за тази година са в макрорамката за 2013 година и актуализацията на бюджета не се налага заради тях.

Така тя отговори на критиките на заместник-финансовия министър в кабинета „Борисов" Владислав Горанов, че заради социалните мерки на БСП ще се актуализира бюджета.

Младежката безработица продължава да расте, подчерта и Алиосман Имамов от ДПС. Той също не е съгласен, че социалните мерки на правителството задължават държавата и налагат актуализация на бюджета.

Според него бедните заслужават компенсация за 4-годишната политика на предходното управление на замразени доходи. Те са бедни от неадекватната политика, която водеше партия ГЕРБ, категоричен е Имамов.

Безработицата става генерационен проблем, алармира и социалистката Валентина Богданова. Вече имаме потомствени безработни, притеснена е тя. Над 20 000 младежи до 29 години са регистрирани в бюрата по труда със средно и висше образование. 30 000 пък са регистрираните безработни младежи до 24 години.

За всяко наето безработно лице до 29-годишна възраст, което няма трудов стаж след завършване на средно или висше образование, насочено от поделението на Агенцията по заетостта, на работодателя се предоставят средства, предназначени за дължимите вноски за сметка на работодателя за държавното обществено осигуряване, задължителното здравно осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване за период от 6 до 18 месеца, както следва: 30 на сто за първите 6 месеца, 50 на сто за следващите 6 месеца и 75 на сто за последните 6 месеца.
Това предвижда предложението на Сергей Станишев.

Финансовите разчети показват, че за периода октомври - декември 2013 г. ще са необходими около 570 хил. лв. за включване на 5000 души. Средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределение на неусвоени средства по отделни програми и мерки, в рамките на утвърдените средства по Националния план за действие по заетостта за 2013 г.

Необходимите финансови средства за 2014 година са около 4 млн. лева. За 2015 година ще са необходими 3,5 млн. лв. за приключване на 18 месечния период на заетите от предходната година и за наемане на нови 5000 лица.

За 2016 година ще са необходими около 4 млн.лв. за приключване на периода на субсидирана заетост на втората група от 5000 лица.

Вторият законопроект на Антон Кутев, предвижда да се насърчи младежката заетост, да се осигури по-широк достъп на работодателите до участие в мерки за насърчаване на заетостта и да се създадат условия за подобряване на взаимодействието между институциите с цел оказване на своевременна подкрепа за включване в заетост и обучение на младите хора, които не учат и не работят.

Регламентира се обмена на информация между министъра на труда и социалната политика, министъра на образованието и науката и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за целите на изпълнението на държавната политика по заетостта. Въвеждат се нови мерки на пазара на труда с цел насърчаване на младежката заетост. Регламентира се изплащането на стипендия за участващите в мотивационно обучение. Усъвършенства се законовата уредба на чиракуването.

По данни на Националния статистически институт младите хора у нас са 26 на сто от населението на страната.

Тяхното участие на пазара на труда и възможностите за качествена заетост са едно от най-тежките препятствия, пред които те се изправят, според вносителите от левицата. В условия на криза младежите се превръщат в особено уязвима група и към тях трябва да се насочат специални мерки, според червените.

Провежданата до момента държавна политика за подкрепа на младите хора не намалява значително отрицателните последствия от кризата върху състоянието на пазара на труда и не дава надеждна перспектива за реализация на младежите в България, смятат социалистите.

За последните четири години, безработицата сред младите хора е нараснала повече от два пъти - с 15,4 процентни пункта. Същевременно над 51 на сто от безработните младежи са дълготрайно безработни, т.е. липсата на заетост за тях продължава 12 и повече месеци.