Още в ранните часове на търговия инвестиращите на БФБ дадоха индикации че е настъпило времето да позатворят част от позициите си и да се порадват на реализираните през последните няколко дни печалби. Това стана чрез олекотени обеми и малко на брой сделки. Оптимисти все пак на пазара имаше, което доведе до противоречия, като все пак в края на сесията бе стигнато до единодушно мнение и пазарът се спусна в корекция. Логичен бе въпросът от къде да се започне и от кои точно позиции да се разпродаде. Отговорът без мислене бе намерен и на разпродажби бяха подложени ликвидните на пазара позиции, най вече принадлежащи на индекса на сините чипове SOFIX, който основно пое тежестта на оздравителната корекция.

В резултат борсовите измерители коригираха между 1 и 2 %, с изключение на индекса на АДСИЦ-те BGREIT, който отново се „отцепи от колектива" и завърши с повишение.

SOFIX - 426.94( -2.922% )
BG40 - 119.97 ( -0.06% )
BGREIT - 41.92( +2.92% )
BGTR30 - 319.39 ( -1.69%)

Особени размествания в класацията по брой на сключените сделки нямаше и лидерството отново бе в ръцете на любимките на спекулантите от последните 10-на дни, книжата на Централна кооперативна и Първа Инвестиционна. По принцип като първи ден на корекция на пазара като цяло най търгуваните 5 компании завършиха с понижения, като се забелязваше едно здравомислещо и професионално снизхождение към тези книжа, и те не бяха разпродавани "на всяка цена".

До средета на сесията не бе ясно кой ще надделее при търговията с книжата на ЦКБ, но в края на краищата след 205 сделки и над 311хил. прехвърлени акции, средната цена отстъпи с 0.07% до 1.45лв. за днес.
При търговията на ПИБ, размишления нямаше и въпросът бе до колко да бъде спестен спадът на книжата. В края на търговията играчите си стиснаха ръцете на на спад от 1.91% до 2.93лв.

Вървейки ръка за ръка в движенията си видовете акции на Химимпорт отстъпиха със 1.00% и 1.05% съответно до 2.66 и 2.65 лева(обикновени /привилегировани)

Малко по-голям удар понесоха книжата на Енемона АД, като консолидираха с 3.42% до 9.11лв., но на фона на вчерашния отскок с 11%, почти до 10лв., това изглеждаше повече от нормално.

Благоразположението на инвеститорите към книжата на Спарки Елтос АД се запази и днес, давайки им нов 4.2%-ен тласък до 1.98лв. и 6-та поредна сесия с повишение в цената. От началото на месеца акциите на Ловешкото предприятие са скочили с 25.32% или 40ст. в цифрово изражение.

В търсене на посоката спадовете на по-ликвидните компании бяха ограничени м/у 0.5 и 3%. До толкова бяха ограничени и покачванията на негубещите позиции, което в края на краищата доведе до почти пълен паритет в края на сесията.

За да разнообразят дейността си спекулантите сключваха единични сделки на по-нетъргувани компании, пращайки цените им като асансьор нагоре или на долу с голям отскок.

Това се случи с книжата на Ломско пиво при единична сделка с 300 акции на цена 0.96лв. се получи отскок от 10.73%, който компенсира вчерашния също толкова голям спад.

Същото се случи с търгуваните през няколко месеца книжа на Български транспортен холдинг, за които нивата не са от значение и търговията между 1.50 и 8лв. е по скоро игра. Днес на книжата не им бе ден и акциите им се изтъргуваха на 1.64лв., или спад с 81.74%.

Обратното изкупуване на до 3% от капитала което прави Холдинг Света София от днес, донесе дивидент за цената, която отбеляза повишение с внушителните 47.77% до 0.56лв. за брой. За първи път от началото на годината се сключват 16 сделки а прехвърлените книжа достигнаха 5 150 бр.

Оборотът в търговията с акции спадна днес до 2.77млн. лв., като остатъкът до 3.92 млн. лв. бе допълнен от сделки с облигации.