България оглавява класацията по брой разследвания на ОЛАФ за финансови измами и източване на пари от ЕС. В страната ни има 81 разследвания на ОЛАФ, обяви генералният секретар Джовани Кеслер по време на пресконференция в Информационния център на ЕС у нас, съобщава news.bg.

За по-добра защита на интересите на ЕС той е водил разговори с българските власти да се предоставят повече възможности за осъществяване на проучвания и разследвания на ОЛАФ в България. Кеслер посочи, че е получил възможно най-добрите уверения от правителството в това отношение.

"Обсъдихме някои дела, важни и стари дела, свързани със следствия, с разследвания с цел да извлечем поуки от миналото. Има 81 разследвания, ако си спомням добре, по отношение на България", посочи Кеслер.

По думите му, тази цифра е важна, но нейното значение не бива да се преувеличава.

Трябва да подобрим метода си на докладване, за да се избягват неразбирателствата.
"Искаме да имаме повече информация и да разкрием още случаи, не само в България, но и във всички страни членки на ЕС", обяви още той.

С представители на българските власти експерти от ОЛАФ са обсъждали случаите, свързани с незаконното внасяне на цигари у нас. "ОЛАФ се занимава и с измами, касаещи и митниците. Там имате нула разследвания, а това не е хубава цифра, заяви Кеслер и подчерта, че трябва да имаме повече от нула разследвани измами.

Митническите измами означават, че това е предотвратяване на случаи на незаконен внос на цигари, обясни още той. По думите му, ЕС губи много средства, които биха могли да се използват за европейските граждани, въпреки че вносът и износът на цигари без акциз не се приема от обществото като много сериозно нарушение. "Очаквам по-голяма активност и повече информация по отношение на този вид престъпления", обяви Кеслер.

"Онова, което можем да кажем като мнение, като оценка, като опит, без да се основава на наука, действително във време на икономическа криза не само липсва толерантност от общественото мнение, но и трябва да очакваме увеличение на измамите. Няма пари, няма средства и има по-голямо изкушение да се възползваме от лесните пари. Очакваме повече измами и незакономерни дейности заради финансовата криза в България и ЕС", обяви в същото време Джовани Кеслер.