Тази година сме създали превантивна организация, изненади от снега не може и не трябва да има, знаем, че в неделя ще вали в планинските райони, трябва да има пълна мобилизация. Това съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която направи отчет за дейността на министерството. Около 60 на сто от необходимите материали за поддържането на пътищата през зимата са осигурени за територията на цялата страна. Все още техниката не е по места, защото част от нея е на строителните обекти, но от 1 ноември спира строителството и машините ще се прехвърлят в съответните пунктове, от които се тръгва за разчистването на снега, предаде БНТ.

Министър Павлова информира, че Пернишка област има проблеми с доосигуряването на техника и добави, че нов екип ще поеме грижата за участъка на "Струма" - лот нула. Освен това в Перник не достигат 20 водачи на специализирани машини, а във Враца - 60. Подобни трудности има в още няколко региона, въпреки безработицата, защото работата е тежка, каза тя.

Министърът съобщи, че е разработена нова наредба с изисквания, нормите и правилата за поддържането на общинските и републиканските пътища, която е предложена за обществено обсъждане. С наредбата ще има единни правила спрямо класа и вида път за това как трябва да изглеждат почистените пътища при снеговалеж.