Най-много автомобили втора ръка се продават на цени до 15 000 лв. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Любомир Доросиев - зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Пазарът на автомобили втора ръка в България се развива все по-добре и продажбите постепенно нарастват. „Бавно, но градивно, от година на година ние работим все по-успешно и по-успешно. През август, който е по-принцип отпускарски, автокъщите се изпразниха. Аз лично имам 28 продажби, което е много добре. За разлика от преди две години, когато продавахме по две коли на месец", каза той.

„Българинът в момента няма пари, не е сигурен в бъдещето си и гледа да купи нещо за парите, които е събрал. Най-много автомобили се продават на цени до 15 000 лв., по-малко са продажбите на коли между 15 000 и 20 000 лв. и над 20 000 - 25 000 лв. почти няма продажби. Хората търсят по-нови автомобили, но да са на цени до 15 000 лв. Имаме и много продажби на македонци и сърби. Преди ходеха предимно в Дупница и всяка автокъща продаваше поне по една кола на ден на македонец. Вече идват и в София и аз лично също продавам коли на македонци и сърби", каза Доросиев.

Според него наблюдаваният ръст в продажбите на автомобили втора употреба се дължи на това, че хората предпочитат да закупят автомобил втора употреба на няколко години, вместо чисто нова кола.

„Преди много се купуваха автомобили на лизинг, но хората се усетиха, че например дават 20 000 лв. и след две-три години продават този автомобил за 5000 лв. Закупувайки чисто нов автомобил от магазина, губите 30 %. Само да го закупите, да го изкарате от магазина и да решите пак да го продадете, дори в същия магазин, от който сте го закупили, колата вече се води втора употреба и цената отива надолу", обясни Доросиев.