Световната финансова криза продължи да бъде основен фактор и двигател на всички основни финансови, икономически и политически процеси, през първите три месеца на годината. Всички мерки, вземани за сега в световен мащаб, оказваха единствено „омекотяващ" силните трусове ефект. Именно през този период започна осезаемо да се усеща влиянието на кризата върху почти всички сектори на икономиката и у нас. В различна степен и в различен времеви интервал бяха засегнати машиностроенето, металургията,  промишлеността, банковият сектор, покупко-продажбата на недвижимите имоти, строителството.

Именно в края на миналата и още повече в началото на тази година стана ясно че последствията от кризата тепърва ще търпят развитие у нас. Първите признаци за това са вече на лице.

Забавяне на икономическия растеж, намаляване на износа

повишаване на безработицата, както и затягане на контрола и въвеждането на ограничения върху финансовите институции от страна на регулаторните органи, са все песимистични факти за настъпващите трудности, през които трябва да премине страната. Песимистичните очакванията и прогнозите на различните рейтингови агенции са за драстично намаляване на „преките чужди инвестиции" и капитали към страната, което води след себе си намаляване на производството и слаб ръст на бюджетните приходи.

Това даде едно доста негативно отражение на капиталовия пазар у нас и в частност, търговията с ценни книжа на Българска фондова борса. През проведените до момента 56 търговски сесии останалите малко професионални инвеститори свиха фокуса си върху съвсем ограничен брой позиции, които да бъдат обект на търговия. До момента бяха засегнати книжата на едва 313 компании, при близо 480 през предходната година. Едва около 86 различни ценни книги се търгуват средно на ден, което е спад с около 28% спрямо предходната година. При положение, че основният акцент пада върху книжата на компаниите, принадлежащи на борсовите индекси, които преди последната промяна от 23 март бяха 54,  то процесът ясно се вижда: липса на интерес като цяло към по-неликвидните позиции.

Още по фрапиращо е положението на сключваните на пода на БФБ сделки, където спада е с над 54% до 717 сделки на ден. Самият ефект от това е леко дори занижен от факта, че след въвеждането на новата система за търговия Xetra, предпазливостта на инвеститорите за "обиране" на стоящите в момента оферти купува или продава, в която е да е посока, бе голяма поради възможност от попадане на заложена "айсберг" оферта. По отношение на обемите, също станахме свидетели на падането на половина на прехвърляните дневен брой акции, до малко над милион. Ако премахнем ефектът от станалите напоследък модерни, "пакетни" сделки, то състоянието би станало още по-обезпокоително. Модерните през миналата година репо сделки са вече само мит, поради лошите условия които предлагат банките в момента.

С колко паднаха цените на родните книжа?

Ако погледнем пазарната капитализация в момента по последна цена (неотчитайки пазара на компенсаторни инструменти, колективните инвестиционни схеми от отворен тип и пазара на облигации), то ще видим, че тя се е стопила от 12.4 млрд. лв. на 9.86 млрд. лв. или с 20.64% само за първите три месеца на годината. Съотношението на печеливши към губещи в средната си цена бе логично и от 239 търгувани емисии акции 164 завършват тримесечието със загуба в средната си цена и само 44 успяха да покачат от началото на годината.

През първите два месеца стратегията на инвеститорите бе една и съща: продажба в ранните часове на сесията и закупуване на ниски нива час преди края на сесията, като важното бе да си пръв. Негативизмът през този период бе огромен, а понижението при по-ликвидните на пазара позиции - постоянно. Като претекст, макар и не чак толкова основателен, бе случващото се на външните фондови пазари, претърпяващи в този момент своите трусове. През този период корелацията на българския фондов пазар и този  навън бе почти  100 процента. Това доведе до достигане доста ниски нива на повечето от акциите, като отбелязалите абсолютен минимум емисии акции са 72. Психологическата граница от преминаване на номиналната стойност бе само временна преграда пред продаващите, след което никой не бе в състояние да предопредели с колко ще падне определена ценна книга.

В подкрепа на основния принцип, че движение в една посока няма, в края на февруари се получи и така очакваното насищане на пазара и спиране на главоломния спад в цените. Това бе съпроводено с намаляване на сключените сделки, прехвърляните дневни обеми и реализирани обороти. В това отношение пазарът достигна една от най ниските си стойности. От тогава до текущия момент инвеститорите се опитват да преоценят своята стратегия за посоката на движение на цените на книжата, и узряват за идеята, дали не сме достигнали дъното.

В същото време се разгоря истинска битка между спекулантите, характерна за такива периоди на затишие, в който с малки финансови ресурси и с елемент на изненада играчите се опитваха да се надлъгват, по отношение на заеманите от тях позиции. Това доведе до известна волатилност  и резки отклонения в цените.

Факторът външен фондов пазар загуби своята сила, като на дневен ред дойдоха, новините около случващото се в самите публични компании, както и влиянието на финансовите резултати, които ще покажат дружествата до края на март. Всичко това бе отразено от борсовите измерители. Най-старият борсов измерител бе потопен до 256 пункта, нива невиждани от средата на 2003 година. Разширеният борсов индекс достигна абсолютната си минимална стойност на ниво 84.30 пункта. Новият борсов индекс BGTR30 също записа през този период своята най ниска стойност от излизането си на ниво 184.96 пункта. Индексът, съставен изцяло от дружества със специална инвестиционна цел, BGEIT засега страда най-много от пазарната конюктура и бележи постоянен спад, като най-ниската минимална стойност е 37.65 пункта.

Дали сме достигнали дъното е трудно да се каже

Разглеждайки през призмата на техническия анализ, към момента индексът на сините чипове SOFIX, то целият спад от рекордният връх в 1981.80 пункта (връх от 08.10.07г.) надолу е дълбока средносрочна корекция на цялото негово възходящо  движение от 70.36 пункта дъното от 22.05.2001 г. до този връх, като неговият спад за сега е в три големи падащи вълни. Вълна [A] (или [1]) беше от върха 1981.80 до 1139.96/1110.76 (дъната от 24.03 и 18.04.08 г.); отскокът до 1296.80 (връх от 20.05.08 г.) беше във вълна [B] (или [2]) и новият импулсен петвълнов спад от този връх надолу е или в последна вълна [C] или в дълбока падаща вълна [3]. В средносрочен план е нужно покачване на SOFIX над този връх в 378.36 пункта за сигнал, че индексът навлези поне в дълбока възходяща корекция на целия последен средносрочен спад от 1296.80 върха и ще доведе до тест на Основната падаща дългосрочна линия на съпротива на цялото низходящо движение от 1981.80 рекордния връх от октомври 2007 г. насам, разположена сега около 425/430 нивата. Пробив над тях ще даде импулс за възходящо движение на SOFIX към следващата ключова зона на съпротива в 655/679.19 пункта (38.2%-тна корекция на целия петвълнов спад от 1296.80 до 257.65 дъното в 655 и бивш важен корективен връх в 679.19 пункта от 14.10.08 г.; 200 дневен важен падащ М.А. около „Дяволското число" 666 пункта).

Докато текущият опит за отскок на SOFIX  се ограничава под близката ключова техническа съпротива в 315.56/321.76 областта, все още няма ясен сигнал за оформено важно негово дъно. Но само пробив под 263.05/257.65 дъната (от 17.03 и 24.02.09 г.) ще поднови низходящото движение на SOFIX и той може да задълбочи спадът си към 220.20/217.16 (бивше дъно в 27.16 от 10.04.2003 г. и където целият спад от 1296.80 върха във вълна [C] или [3] ще бъде 1.236% от спада 1981.80 върха до 1139.96/1110.76 във вълна [A] или [1].

При всеобщия спад на инвеститорска активност БФБ прие едно доста фрапиращо решение относно търгуваните емисии на Неофициален пазар на акции Сегмент "А" и "В", влизащо в сила от 1-ви април 2009 година. В следствие на това решение, ако с акциите на една компания се сключат по-малко от 15 сделки и тя има оборот по-малък от 12 хил. лева за тримесечието, то акциите на тази компания ще бъдат поставени под наблюдение за срок от три месеца. И ако тези резултати не се променят, регистрацията му на този борсов сегмент ще бъде прекратена. Дружеството ще остане публично по смисъла на закона, но акциите му ще могат да се търгуват само на Нерегулиран пазар. Към настоящия момент на Неофициален пазар имат възможност да се търгуват акциите на около 310 компании, а ако днес бе критичната дата 1 октомври, на този пазар биха останали само 86 от тях. Дали това ще се случи, предстои да разберем!