Инвеститорите ще следят внимателно данните за растежа през третото тримесечие на най-голямата икономика в света, както и изявлението на Федералния резерв на САЩ от новата среща посветена на паричната политика. Тя ще се проведе следващата седмица и ще се обсъжда възможното намаляването на лихвените нива.

В четвъртък се очаква 0.25 процентно повишения на лихвите в Нова Зеландия (до 7.5%), както и в Швеция (до 2.75%).

В Еврозоната, лихвеното ниво се очаква да бъде повишено през декември тази година. Вниманието на пазарите обаче, ще е насочено към немският индекс IFO за бизнес-климата в сряда, както и данните за паричните запаси на Еврозоната в петък. Така ще се установи дали икономиката е достатъчно стабилна или натиска на инфлацията е прекалено силен, което може да доведе до допълнително "затягане" на политиката през 2007 г.

В Япония има силни данни, че инфлацията през септември ще е такава, която може да спомогне за ново повишение на лихвите. Покачване на лихвата обаче се очаква най-рано през декември или още по-вероятно в началото на 2007 г.

В САЩ фокусът е изместен от притесненията за висока инфлация, към опасения за слаб растеж на икономиката.

Очаква се ФЕД да не промени лихвеното равнище (5.25%) в края на следващата си среща в сряда и така да пренасочи вниманието към тона на изявленията дадени след събранието. 

Въпреки някои предупредителни сигнали, икономиката на САЩ се справя относително добре и данните са достатъчно противоречиви, за да не променят съществено възгледите на ФЕД за нейното развитие.

Забавеният растеж

Новите продажби на жилища в САЩ от четвъртък претърпяха слаба промяна през септември в сравнение с предходния месец, докато поръчките на дълготрайни стоки се предвижда да са се повишили миналия месец.

Данните в петък се очаква да покажат, че има забавяне в растежа на американската икономика до 2.2% на годишна база през третото тримесечие в сравнение с 2.6% през второто.

Повишенията на лихвите

В Еврозоната се очакват данните за бизнес доверието за октомври на трите топ икономики: Германия, Франция и Италия.

Индексът на IFO института за бизнес климата в Германия се очаква да се смъкне съвсем малко до 104.5 от 104.9 пункта, докато компонента за моментното състояние се предвижда да се повиши още след септемврийския 15 годишен връх (111.3).

Резултатите от паричното предлагане М3 в Еврозоната за септември и предварителните данни за инфлацията в Германия през седмицата, както и речите на Жан-Клод Трише и няколко члена на ЕЦБ във вторник, могат да дадат допълнителна яснота за възгледите на ЕЦБ относно лихвеното ниво.

В Япония, всякакви признаци за повишение в индекса на потребителските цени през последния месец ще засили спекулациите относно повишаването на лихвите до 0.5% от страна на BoJ през декември.